Deca sa Kosmeta sa slikarima u Igalu

Izvor: Politika, 31.Avg.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca sa Kosmeta sa slikarima u Igalu

Uz pomoć humanitaraca „Složni u nevolji” iz Niša za protekle tri godine oko 1.000 mališana sa Kosova i Metohije provelo je leto na moru

Herceg Novi – Ovih dana jedna neobična „zastava” zavijorila se sa višespratnice hotela „Metalurg” u Igalu. Platno oslikano dečijim rukama, dugo 50 metara, sa nasmešenim suncem, znakom humanitarne NVO „Složni u nevolji” visi sa vrha hotela do njegovog prizemlja. Platno je oslikavalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oko 1.000 dece koja su u protekle tri godine letovala na crnogorskoj obali uz pomoć humanitaraca „Složni u nevolji" iz Niša, koji, pored ostalog, na Kosmetu organizuju pozorišne predstave za decu i odrasle, kao i predstave za decu u domovima, ometene u razvoju, invalidne osobe. Ovo je treće leto kako sa decom iz kosmetskih srpskih enklava letuju i slikari iz Srbije i Crne Gore koji u koloniji stvaraju da bi pomogli letovanje dece u narednoj godini, a šesto kako ti humanitarci omogućavaju mnogima od njih da prvi put vide more.

Dragan Blagojević i Aleksandra Prodanović iz niške NVO kažu da su ove godine jedva uspeli da obezbede letovanje za tek 50 dece u Igalu jer su izostale donacije ranijih donatora, kao što je Vlada Crne Gore. Ranije su deca, njih 300 do 500 u sezoni, letovala u sada zatvorenom odmaralištu „Južni Jadran” u Baošićima, a sada im je hotel „Metalurg" izašao u susret sa sniženim cenama i punim pansionom od 14 evra po osobi. Sada ovi mališani i još desetoro dece koji su na Korčuli uživaju na moru uz pomoć hercegnovske opštine, Ministarstva za Kosovo i Metohiju, niške i novosadske opštine i PTT „Srbija”, kao i više firmi koje ih snabdevaju potrepštinama za mališane.

– Svake godine sve je manje podrške zajednice, a potreba da tu decu dovedemo negde gde će se razveseliti, opustiti i družiti, ostaje. Nakupile su se i slike iz prethodnih kolonija i to poznatih savremenih uglavnom srpskih i crnogorskih slikara. Imamo ih oko stotinu i očekujemo da bude više onih koji će biti donatori za poklonjeno delo – kaže Blagojević.

Aleksandra Prodanović ističe da su prvi put u njihovoj organizaciji deca na letovanju i u Hrvatskoj, na Korčuli,i to u hotelu srpsko-rusko-hrvatske firme donatora. Na Korčulu su sa vaspitačima poslali desetorodece. Ona najavljuje da krajem godine planiraju da decu sa Kosmeta vode na odmor na Zlatibor. Prednost imaju deca koja su siromašna i nisu bila na moru, ali i dobri đaci, a o tome ko će da putuje odlučuju škole i centri za socijalni rad. U Igalu letuju mališani iz Donje Brnjice kod Prištine, Babinog Mosta između Prištine i Kosovske Mitrovice, iz sela Banje, Suvo Grlo, Crkolez kod Drenice i drugih sela.

A. G.

[objavljeno: 01/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.