Darmanović: Preduzećemo mere ako Srbija ne reši slučaj Milić

Izvor: RTS, 03.Jan.2019, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Darmanović: Preduzećemo mere ako Srbija ne reši slučaj Milić

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović poručuje da će Podgorica preduzeti sva poznata diplomatska sredstva u slučaju da Srbija ne reši slučaj Branke Milić, jednoj od 14 optuženih za pokušaj državnog udara.
U intervjuu za televiziju Nova M, na pitanje šta će Crna Gora preduzeti povodom slučaja Branke Milić, Darmanović kaže da se nada da će Srbija pre svega pomoći sebi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rešavajući taj problem, pa time i Crnoj Gori.

"Ukoliko se to ne desi, biće primenjena sva poznata diplomatska sredstva za takve stituacije", poručio je Darmanović.
Uveren je, međutim, da se sa prijateljima i partnerima može doći do zajedničkog rešenja.
Na pitanje da li su odnosi sa Srbijom poremećeni, Darmanović kaže da se ekonomska saradnja odvoja veoma dobro, da je Srbija veliki spoljno-trgovinski partner i da mnogi zajednički projekti idu zaista dobro.
Navodi da sada postoji slučaj da je u ambasadi Srbije osoba koja se može tretirati kao begunac od pravde.
"Za nas je u potpunosti neprihvatljivo da Srbija na svojoj teritoriji u našoj državi štiti begunca od naše pravde, a uz to je navodne garancije da se to neće desiti dala i Srpska pravoslavna crkva", ističe Darmanović.
Napominje da Crna Gora koristi standardna diplomatska sredstva, u skladu sa međunarodnim pravom i standardima.
"Ne žurimo u rešenju tog pitanja, ali je sasvim sigurno da tako nešto neće moći da traje u nedogled", kaže Darmanović.
"Odnosi sa Rusijom ušli u mirniju fazu"
Svodeći rezultate na spoljnopolitičkom planu, Darmanović kaže da je mnogo razloga da Crna Gora bude zadovoljna rezultatima u 2018, počev od otvaranja još dva pregovaračka poglavlja do integracije u NATO.
"Naši odnosi sa susedima su itekako napredovali", ističe Darmanović.
Komentarišući odnose sa Rusijom i njen uticaj u regionu, kaže da zaoštravanja u odnosu na Crnu Goru nije bilo.
"Naši odnosi su ušli u neku, rekao bih malo mirniju fazu. Iz tog ugla bi se možda moglo reći da je Rusija prihvatila i shvatila da je (Crna Gora) sada članica NATO-a i da će možda u nekoj perspektivi biti šanse da se naši odnosi normalizuju ili postanu slični odnosima Rusije sa drugim članicama NATO-a", rekao je crnogorski ministar spoljnih poslova.
Branka Milić je jedna od 14 optuženih za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. godine.
U novembru prošle godine je napustila suđenje, nezadovoljna zbog toga što je sud odbio njen zahtev za izuzeće veštaka i pomoć zatražila u ambasadi Srbije u Podgorici.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Neće moći tako u nedogled"

Izvor: B92, 03.Jan.2019

Šef diplomatije CG Srđan Daramnović kaže da će, u slučaju da Srbija ne reši slučaj Branke Milić, preduzeti sva poznata diplomatska sredstva za takve situacije...Milićeva je jedna od 14 optuženih za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. godine,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.