Izvor: B92, 25.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas izbori u Hrvatskoj

Zagreb -- Na šestim parlamentarnim izborima od sticanja nezavisnosti 1991. godine, građani Hrvatske danas birali novi saziv Sabora.

Birališta su zatvorena u 19 sati. Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica ima malu prednost (dva odsto) glasova nad opozicionom Socijaldemokratskom partijom, saopštila je Državna izborna komisija prve nepotpune i nezvanične rezultate današnjih parlamentarnih izbora.

Prema podacima prikupljenim i obrađenim sa nešto manje od 10 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto biračkih mesta, HDZ je osvojio 32,6 odsto glasova, što mu daje 61 mandat u novom parlamentu, a konkurentski SDP 30,6 odsto glasova, odnosno 52 mandata.

Treća je Hrvatska narodna stranka sa osvojenih 8,7 odsto glasovaa.

Prema procenama nestranačkog udruženja građana GONG, vladajući HDZ je osvojio 66 mandata u Hrvatskom Saboru, SDP 49 mandata.

GONG-ovi podaci dobijeni su metodom PVT, paralelnog prikupljanja i obrade glasova (Parallel vote tabulation). Posmatrači tog nestranačklog udruženja su strateški raspoređeni na 12-18 odsto biračkih mesta unutar svake izborne jedinice koja su određena statističkim uzorkom i oni nakon prebrojavanja službenih glasova rezultate izbora na tim biračkim mestima dojavljuju u PVT centar.

Rezultati GONG-a nisu predviđanje rezultata na osnovu anketiranja birača, već na osnovu prebrojanih glasačkih listića na tačno uzorkovanim biračkima mestima

Predstavnici dva glavna konkurenta na današnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, SDP-a i HDZ-a, izjavili su večeras da su uvereni da neće imati problema u pronalaženju koalicionih partnera za sastav buduće vlade.

Potpredsednica SDP-a Željka Antunović izjavila je za Hrvatsku televiziju da je stranka vrlo zadovoljna prvim izlaznim anketama, iako su u stranci očekivali i nešto bolje rezultate, te da se nada da SDP neće imati problema oko pronalaženja koalicionih partnera.

Zamenica predsednika HDZ-a Jadranka Kosor kazala je večeras da je uverena u HDZ-ovu izbornu pobedu, uprkos činjenici da njena stranka, po prvim izlaznim anketama, zaostaje za SDP-om, te da ipak pre konačnih zaključaka treba pričekati prve konkretne rezultate.

Takođe je kazala da HDZ ne strahuje da će teško doći do potencijalnih koalicionih partnera za sastav nove vlade, jer, kako je rekla, sasvim je "logično da oni koji su i do sada kvalitetno učestvovali u prethodnoj vladi, ponovo daju poverenje upravo HDZ-u".

Treća stranka, prema rezultatima izlaznih anketa, jeste Hrvatska narodna stranka čija predsednica Vesna Pusić je u komentaru prvih rezultata izjavila da smatra da levi centar ima više potencijala da sastavi vlast.

Potvrdila je ranije najave HNS-a o koaliciji sa vodećim SDP-om, navodeći da je ta saradnja levice "prirodna", a rekla je i da se nada da se ove godine neće dogoditi da glasovi dijaspore odluče o konačnom rezultatu izbora u Hrvatskoj.

Prve nešto konkretnije, ali još uvek neslužbene i nepotpune izborne rezultate, objaviće Državna izborna komisija nešto iza ponoći.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić, koji treba da da mandat za sastav nove vlade onoj stranci ili koaliciji koja osigura većinu poslaničkih mesta u parlamentu, nije želeo da komentariše izlazne ankete pre objavljivanja prvih rezultata Državne izborne komisije.

Izlaznost birača na izborima za Sabor Hrvatske u Srbiji bila je manja nego na proteklim izborima. Glasanje za hrvatske državljane organizovano je na 15 biračkih mesta u Beogradu, Zemunu, Somboru, Subotici, Inđji, Sremskoj Mitrovici, Pančevu i Janjevu. Međutim, neki od ljudi nisu mogli da glasaju jer, kako su rekli za B92, nisu bili obavešteni o proceduri za registrovanje za izbore.

"Izbori u demokratskoj atmosferi"

Zaključak GONG-a, organizacije slične CESID-u u Srbiji, je da su današnji izbori održani u demokratskoj i tolerantnoj atmosferi.

Međutim, u Hrvatskoj mestimično je bilo problema prilikom glasanja nacionalnih manjina, najčešće zbog odbijanja da im se umesto manjinskog izda opšti glasački listić, saopštio je GONG. Takvih je slučajeva bilo u Zagrebu, Vrbovcu, Petrinji, Dubrovniku i Osijeku.

GONG je zabeležio i da više birača u BiH izlazi na izbore u odnosu na juče. Povećan je i broj onih kojima birački odbori ne izdaju glasačke listiće

jer imaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu se prethodno registrovali za glasanje u instranstvu.

Komisiji je upućena prijava protiv HDZ-ovca Petra Čobankovića. On je jutros gostovao u emisiji Narodnog radija gde je promovisao sebe kao

stranačkog kandidata čime je prekršio pravilo o predizbornoj tišini.

Organizacija Elekta navodi da je na nekoliko biračkih mesta u BiH zabeleženo glasanje u tuđe ime.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.