Izvor: B92, 08.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan žalosti u Sloveniji

Ljubljana -- Slovenačka vlada proglasila je 8. jul Danom žalosti zbog pogibije 13 ljudi kod hidroelektrane Blanca u Sevnici, na reci Savi.

Do nesreće je došlo kada su se prevrnula dva kajaka. Zastave na zgradama državnih institucija biće spuštene na pola koplja, a od organizatora kulturnih i drugih manifestacija u Sloveniji zatraženo je da prilagode programe Danu žalosti.

Hrvatska policija danas je obavestila slovenačke kolege da je analiza DNK potvrdila identitet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pronađenog tela u reci Savi na hrvatskoj strani.

"Rodbina je obaveštena, postupak vraćanja je u toku", saopštila je policijska uprava u Krškom.

Završena akcija traženja nestalih

Akcija traženja nestalih u tragediji na hidroelektrani Blanca je danas završena, kada je iz zagrebačkog instituta za sudsku medicinu stigla potvrda je utopljenik koji je u nedelju pronađen u Savi, na teritoriji Hrvatske, zapravo poslednja nestala osoba, Marjan Kogovšek.

Komandant Civilne zaštite za Posavje, koji je danas i zvanično saopštio da je akcija traganja za poslednjim nestalim završena, izrazio je saučešće rođacima poginulih, dodavši da je tokom pet dana koliko je trajala ta akcija u njoj učestvovalo čak 1040 ljudi, među kojima je bilo 198 pripadnika specijalnih jedinica, 140 ronilaca, 16 raftera, 20 kajakaša, 3 speleologa, 434 vatrogasca, 196 policajaca i kriminalista, 96 pripadnika Civilne zaštite, ali i dobrovoljci.

Na području gradilišta hidroelektrane Blance, nakon završetka akcije, biće nastavljena gradnja, pri čemu je Holding Slovenačkih Elektrana obećao da će na obe obale Save biti obezbeđeno mesto na koje će moći da dođu rođaci poginulih i odaju poštu.

Pored toga će, kada budu poznate sve okolnosti nesreće, o tome biti obavešteno okružno državno tužilaštvo, koje će preduzeti dalje korake.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.