Izvor: B92, 25.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan državnosti BiH

Sarajevo, Banjaluka -- Na današnji dan 1945. godine održano Prvo zasedanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja BiH u Mrkonjić Gradu.

Većnici su na tom zasedanju doneli odluku o obnovi državnosti BiH, potvrdili njene istorijske granice, te je definisali kao jednu od šest ravnopravnih republika u sastavu nekadašnje Jugoslavije.

Referendumom za nezavisnost održanom od 28. februara do 1. marta 1992. godine u skladu sa standardima međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednice, BiH je obnovila svoju nezavisnost i od 20. maja 1992. postala je ravnopravna članica UN.

Povodom obeležavanja Dana državnosti BiH članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić sinoć su organizovali svečani prijem kojem su prisustvovali predstavnici političkog, kulturnog i javnog života BiH, članovi diplomatskog kora i predstavnici međunarodnih organizacija u BiH.

Prijemu povodom Dana državnosti nije prisustvovao srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović.

Povodom današnjeg praznika, u Federaciji BiH su na javnim mestima postavljene zastave BiH.

Britanska kraljica Elizabeta Druga uputila je čestitku Predsedništvu BiH u kojoj, povodom Dana državnosti BiH, navodi da narodima u BiH želi sreću i prosperitet.

Jelić: Nepostojeći praznik

Predsednik Republike Srpske Milan Jelić upozorio je da danas upućene čestitke povodom obeležavanja "nepostojećeg dana državnosti", predstavljaju najgrublji izraz nepoštovanja organizacije, unutrašnje strukture, integriteta i suvereniteta BiH.

"Ovakvi odnosi predstavnika međunarodne zajednice i zvaničnih državnih organa BiH najdirektnije ugrožavaju nastojanje RS da izgrađuje poverenje i spremnost na dijalog i toleranciju među narodima i građanima", istakao je Jelić.

On je podsetio da BiH, ni Ustavom, ni zakonom, nije ustanovila ni jedan zajednički državni praznik, prenosi banjalučki Radio Nes.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.