Damjanović: Tragikomično što se za raspravu čeka birokrata Eskobar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2022, 19:13

Damjanović: Tragikomično što se za raspravu čeka birokrata Eskobar

U Crnoj Gori trenutno vlada haotična politička situacija od koje najveću korist ima bivši režim Milo Đukanovića i Demokratska partija socijalista, jer se aktuelni režim pokazao nesposobnim i nedostojnim, ocenio je za Tanjug politički analitičar iz Crne Gore Igor Damjanović.

Najavljeni dolazak izaslanika američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara u Crnu Goru, Damjanović smatra, kako je rekao, tragikomičnim momentom.

"Imamo političku krizu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << toliko ozbiljnih inicijativa i umesto da ih parlament stavi na dnevni red već 24. januara, mi čekamo da Eskobar 1. februara dođe u Crnu Goru pa da onda 3. februara počnemo raspravu o važnim pitanjima i da dođe do raspleta krize. Žalosno je da smo država u kojoj premijer i ministri poklanjaju toliku pažnju zameniku pomoćnika državnog sekretara druge države - birokrati srednjeg nivoa", ocenjuje Damjanović

Damjanović podseća da je haotičnu političku situaciju pokrenuo potpredsednik vlade Dritan Abazović kada je podneo inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi, a predsednik vlade Zdravko Krivokapić odmah je reagovao kontramerom inicijativom za smenom Abazović, a sledećeg dana i za raspuštanje skupštine. Najavljena je, a zatim i podneta i inicijativa za smenom predsednika skupštine Alekse Bečića, a Krivokapić je danas izdao i saopštenje u kome se kaže da nije moguće promeniti vladu Crne Gore bez novih izbora i tome u prilog citira član 103 Ustava Crne Gore.

"Krivokapić i Abazović su se pokazali nedostojnim funkcije koju obavljaju", kaže Damjanović i dodaje da je u ovom trenutku nemoguće pretpostaviti ko će na kraju najviše profitirati iz političkog haosa u Crnoj Gori.

Smatra da, za sada, najveću korist imaju Milo Đukanović i DPS, ističe Damjanović i naglašava da je u Crnoj Gori sve moguće, dok god je Krivokapić na mestu predsednika vlade.

"Premijer radi šta mu padne na pamet, stihijski štancuje odluke i predloge odluka, sve to izgleda i ružno i tužno. Sve političke partije su toliko toga ružnog kazale jedne o drugima da je pravo čudo kako mogu da sednu za isti sto jedni sa drugima posle svega da se dogovaraju", ocenjuje Damjanović.

Komentarišući inicijativu za smenom Bečića, Damjanović opet ističe da nije jasno kako će ko glasati, kao ni to da li postoji kandidat za njegovog naslednika ili bi tu funkciju preuzeo neko od potpredsednika.

Damjanović naglašava da je DF najjača politička snaga u Crnoj Gori posle DPS i da su to pokazali svi lokalni izbori održani u poslednje vreme. Oni su zadržali svoj visoki rejting i osnovno demokratsko načelo bilo bi da učestvuje u nekoj budućoj vladi, smatra Damjanović.

"DF se, za sada, drži po strani i predlozi koje smo čuli od Andrije Mandića zvuče kao glas razuma. Zaista bi bilo najbolje ukoliko bi parlamentarna većina mogla da pronađene neki dogovor, da se izabere nova vlada i da se ovih 13, 14 izgubljenih meseci sa Krivokapićem kompenzuje nekim ozbiljnim radom koji sledi", smatra Damjanović.

On smatra da je kriza u Crnoj Gori počela još izborom aktuelne vlade.

"Vlada Krivokapića za prethodnih 13 meseci nije uradila ništa u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je bio glavni interes u Crnoj Gori. Ništa nije urađeno po pitanju oslobođenja sudskog i tužilačkog sistema, kao ni reformisanja glomazne državne uprave. Nije privučena nijedna ozbiljna strana investicija, niti otvorena nova radna mesta", zaključuje Damjanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.