Izvor: B92, 14.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dajte jeftinije vize Balkancima"

Atina -- Grupa opozicionih poslanika zatražila od vlade Grčke da smanji cenu viza za turiste iz zemalja Balkana.

Nova cena turističke vize za Grčku od 35 evra i po još jedan evro za svaki dan boravka, radi "osiguranja", "nepristupačno je visoka, posebno imajući u vidu prihod stanovnika Srbije i Skoplja (Makedonije)", ukazalo je u pismu 28 poslanika najveće opozicione stranke, socijalističkog PASOK-a.

Iako za teškoće sa vizama optužuje novu desničarsku vladu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je na vlasti tek 15 meseci, PASOK je tokom 20-godišnje vladavine odbijao stalne zahteve Beograda za ukidanje viza sa bivšom Jugoslavijom, a zatim sa zemljama koje su je nasledile. Takođe, vlade PASOK-a se nisu postarale da blagoveremeno u Evropskoj uniji obezbede izuzetke u zajedničkoj, "šengenskoj" proceduri izdavanja viza.

Poslanici u pitanju, upućenom ministru turizma Dimitrisu Avramopulosu, ukazuju i da je Vlada odgovorna za teškoće u izdavanju viza zbog nedovoljnog broja službenika u konzulatima i njihovog lošeg rada, kao i zbog "nastavljanja nerazumne i neprihvatljive procedure zahtevanja postojanja poziva za turističku posetu".

Do pre 15 meseci, kada je PASOK još bio na vlasti, istovetnu kritiku je njegovoj vladi upućivala tadašnja desničarska opozicija koja sada vlada Grčkom.

U pitanju, čiji je cilj, kako ukazuju, povećanje zarade od turizma u severnoj Grčkoj, poslanici još zameraju Vladi što ne postoji plan za propagandu bezbednosti putovanja 'Koridorom deset', putem koji kroz Makedoniju i SCG povezuje Grčku sa srednjom Evropom. U Grčkoj postoji uverenje da još nije bezbedno putovati tim putem zbog posledica jugoslovenskih ratova tokom prošle decenije.

Grupa predsednika opština severne Grčke je 2003. organizovala propagandno putovanje zvaničnika i ugostitelja "Koridorom deset" do Minhena u Nemačkoj da bi praktično pokazala da se putnicima ništa neće desiti i da usput još imaju i u čemu da uživaju. Osim u gradovima kroz koje je karavan prošao, ta akcija nije imala dobila publicitet niti je imala merljivog efekta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.