Izvor: B92, 24.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DPA se vraća u makedonsku vladu

Skoplje -- Demokratska partija Albanaca u Makedoniji (DPA) sinoć je donela odluku da se vrati u vladajuću koaliciju.

Odluka o tome doneta je posle višečasovnog zasedanja, nakon što su lider stranke Menduh Tači i lider najveće vladajuće stranke VMRO-DPMNE i premijer Nikola Gruevski postigli saglasnost oko zahteva DPA, zbog kojih je ta stranka i napustila Vladu.

Priznavaje nezavisnosti Kosova, zatvaranje četiri slučaja za koje tužilaštvo Haškog tribunala nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokrenulo postupke, ozvaničenje albanskog jezika na nivou cele države, upotreba zastava etničkih zajednica, rešavanje statusa bivših pripadnika ONA i povećanje broja Albanaca u državnoj administraciji, bili su zahtevi na koje premijer Gruevski pre dve nedelje nije dao suglasnost.

Bez rokova za priznanje Kosova

Kako javlja dopisnik B92, u dogovoru se ne pominje priznavanje Kosova, što je bio jedan od uslova za opstanak vlade koji je tražio Tači.

U Vladi Makedonije kažu da su se Gruevski i Tači dogovorili da u vezi sa priznavanjem Kosova ne postavljaju rokove.

"VMRO-DPMNE I DPA postigli su saglasnost da u roku od 10 dana formiraju radne grupe koje će razgovarati o donošenju zakonu o upotrebi jezika etničkih zajednica, u saglasnosti Ustava i postojećih zakonskih propisa, kao i Ohridskog sporazuma", saopštio je, nakon sastanka DPA, zamenik portparola Vlade iz redova te stranke Veton Ibrahimi.

On je dodao da će stranke razgovarati i o pronalaženju rešenja za pitanja žrtava konflikta iz 2001. godine, u skladu sa postojećim zakonima i o upotrebi zastava etničkih zajednica, u skladu sa postojećim Ustavom.

Stranke su se dogovorile da se u roku od 10 dana donese akcioni plan za sprovođenje ravnomerne zastupljenosti etničkih zajednica koje su manjina u Republici Makedoniji, rekao je Ibrahimi.

Istu izjavu sinoć je dao i portparol VMRO-DPMNE Aleksandar Bičikliski.

Imer Aliju, vicepremijer u Vladi zadužen za sprovođenje Ohridskog sporazuma, koji je, nakon što je njegova stranka izašla iz Vlade, pozvao sve Albance da bojkotuju sve institucije, podneo je ostavku, iz moralnih razloga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.