Cvijanović zgrožena bezočnim napadom na Sabornu crkvu u Mostaru; Dodik: Hitno sanirati štetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2022, 11:43

Cvijanović zgrožena bezočnim napadom na Sabornu crkvu u Mostaru; Dodik: Hitno sanirati štetu

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je zgrožena vandalizmom u Mostaru i bezočnim napadom na Sabornu crkvu Svete Trojice, koja je simbol verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta mostarskih Srba.

Cvijanovićeva je najoštrije osudila ovaj varvarski čin koji je izazvao opravdan strah i zabrinutost sveštenstva i cele srpske zajednice u Mostaru.

"Razbojnički napadi na imovinu SPC u Mostaru, poput ovog koji je nažalost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samo jedan u nizu, evociraju teške uspomene na period tokom kojeg je Saborna crkva srušena, a lokalni Srbi masovno proterani iz ovog grada", navela je Cvijanović.

Ona je pozvala nadležne organe da hitno rasvetle ovaj slučaj, te da u najskorijem roku privedu pravdi i najoštrije kazne počinioce, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru ponovo je opljačkana u utorak uveče. Nepoznati počinioci uništili su kablove za električnu energiju pa će ovaj verski objekat narednih dana biti u mraku, neće zvoniti zvona, a neće raditi na sat.

Nakon ovog još jednog u nizu napada na ovu crkvu, starešina hrama Duško Kojić je rekao da je zabrinut za bezbednost verske zajednice, za ovaj verski objekat i ličnu bezbednost.

Dodik: Hitno sanirati štetu na Sabornoj crkvi u Mostaru

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je spremnost da se hitno interveniše na sanaciji štete na Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru i predložio da se nađe agencija koja bi obezbeđivala ovaj verski objekat.

Dodik je saopštio da je razgovarao sa starešinom Sabornog hrama Duškom Kojićem.

"Razgovarao sam sa starešinom Saborne crkve u Mostaru i zajedno smo još jednom osudili jučerašnje devastiranje hrama. Izrazio sam spremnost da se hitno interveniše na sanaciji štete na Sabornoj crkvi i predložio da se nađe agencija koja bi obezbeđivala Saborni hram u Mostaru", napisao je Dodik na Tviteru.

Marić: Iz Sabornog hrama u Mostaru odneto 90 metara električnog kabla

MUP Hercegovačko- neretvanskog kantona saopštio je da je uviđajem utvrđeno da je iz Saborne crkve sv. Trojice u Mostaru tokom poslednje pljačke nestalo ukupno 90 metara električnog kabla.

Portparol MUP HNK Ljudevit Marić je za sarajevsku N1 tv rekao da je Crkva u vreme krađe bila otključana, zbog čega ovo krivično delo nije okarakterisano kao teška krađa.

Provalnici, odnosno osobe koje su izvršile krivično delo krađe iskoristili su postojeću skelu i iz ormara otuđili tablu za osigurače. Nadam se da ćemo naći počinitelje ovog krivičnog dela", rekao je Marić.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini Saborna crkva u Mostaru je pljačkana tri puta.

Otuđen je milodar, počinitelje smo pronašli i postupili skladno zakonskim propisima, sredinom osmog meseca otuđili su table bakra našli smo i u tom slučaju počinitelje. Tako da smo u ovoj godini imali tri krađe u Sabornoj crkvi, rekao je Marić.

Komentarišući izjavu starešine hrama Duška Kojića da se zbog ovih događaja boji za vlastitu sigurnost, Marić tvrdi da nijedan građanin Mostara ne treba da se boji za svoju, osim, kako je kazao, u slučaju da raspolažu informacijama koje policiji nisu poznate.

Gradonačelnik Banjaluke osudio devastaciju Saborne crkve SPC u Mostaru

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković oštro je osudio još jednu devastaciju Saborne crkve sv. Trojice u Mostaru i poručio da sve svetinje treba čuvati, ma čije one bile.

"Ova vest me je kao čoveka rastužila, jer smo mi iz Banjaluke uložili napore, ljubav i sredstva pri gradnji Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru. Zbog svega toga, saosećamo tugu verujućeg naroda i oštro osuđujemo pljačku i devastaciju hrama", poručio je Stanivuković.

Na nadležne je apelovao da hitno reaguju, preneli su banjalučki mediji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.