Izvor: RTS, 02.Okt.2022, 19:02

Cvijanović, Bećirović i Komšić izabrani za članove Predsedništva BiH; Dodik tvrdi da vodi, Trivić proglasila pobedu

Posle opštih izbora u Bosni i Hercegovini u toku je brojanje glasova. SNSD proglasio je pobedu Željke Cvijanović za srpskog člana Predsedništva BiH. Za bošnjačkog člana Predsedništva izabran je Denis Bećirović, a za hrvatskog Željko Komšić. Kada je reč o predsedniku Republike Srpske, stranke saopštavaju oprečne informacije o tome ko je u prednosti. Milorad Dodik tvrdi da vodi; Jelena Trivić proglasila pobedu.
Pravo glasa na opštim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izborima moglo je da iskoristi 3.368.666 birača. Na glasačkim listićima su bila 72 političke stranke, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija.

Biraju se tri člana Predsedništva BiH, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsednik i dva potpredsednika Republike Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kao i nove skupštine kantona.
Članovi Predsedništva BiH biraju se u dve izborne jedinice - u Federaciji BiH, gde se biraju dva člana, jedan iz reda bošnjačkog i jedan iz reda hrvatskog naroda, i Republici Srpskoj, koja bira srpskog člana.
Za članove Predsedništva BiH kandidovano je 10 kandidata, po pet iz oba entiteta.
Za hrvatskog, odnosno bošnjačkog člana kandidovali su se Borjana Krišto (HDZBiH) i Željko Komšić (DF), te Denis Bećirović (SDP), koji je dobio i podršku 10 opozicionih stranaka, Bakir Izetbegović (SDA) i Mirsad Hadžikadić iz Koalicije za progres.
Za srpskog člana u trci su Željka Cvijanović, Mirko Šarović, Vojin Mijatović, Nenad Nešić i Borislav Bijelić.
Za predsednika Republike Srpske prijavljen je 31 kandidat. Prema anketama, najviše šansi za pobedu imaju aktuelni srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik i Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa (PDP).
Centralna izborna komisija je saopštila da je na praćenju izbornog procesa angažovano više od 50.000 redovnog i vanrednog osoblja izborne administracije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

TRIVIĆ PROGLASILA POBEDU: "Verovala sam u Boga, ali i u narod RS"

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Okt.2022, 00:31

U Bosni i Hercegovini građani su danas birali članove Predsedništva i parlamenta BiH, predsednika i dva potpredsednika Republike Srpske, poslanike parlamenata RS i Federacije BiH, kao i nove skupštine kantona u FBiH...Za predsednika Republike Srpske se prijavilo 34 kandidata od kojih je dvoje su...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.