Curi gas blizu obdaništa?

Izvor: Press, 01.Sep.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Curi gas blizu obdaništa?

Inspekciji u Paraćinu prijavljeno da se već nekoliko meseci oseća neprijatan miris u okruženju mernoregulacione stanice „Srbijagasa", pored koje je i vrtić
Svetislav Kostić, koji živi u Podgoričkoj ulici u Paraćinu, u neposrednoj blizini mernoregulacione stanice „Srbijagasa", poslao je dopis inspekcijskoj službi za zaštitu životne sredine, u kome tvrdi da se već duže vreme u okruženju stanice oseća miris gasa! On je već nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << puta usmeno o tome obaveštavao „Srbijagas". Isto je učinila i Ivona Mihajlović, direktorka Predškolske ustanove „Bambi", čije se obdanište nalazi u neposrednoj blizini te podstanice.
Kostić kaže da se specifični miris ne oseća uvek, ali da se to dešava već nekoliko meseci.
- To je kao da pretačete benzin ili naftu, samo je miris oštriji. Nema ga svakog dana, ali se naročito oseti uveče. Pre nekoliko dana smrad je bio toliko intenzivan da je gušio. Moja žena je morala da zatvara prozore jer je miris izazivao osećaj mučnine i nagon za povraćanje - kaže Kostić.
Mernoregulaciona stanica nalazi se preko puta njegove kuće, do dečjeg obdaništa „Branko Krsmanović" i u neposrednoj blizini paraćinske elektrodistribucije. Stanica je zagrađena žicom i obrasla suvom travom visokom oko metar.
U dopisu koji je uputio inspektoru za zaštitu životne sredine, on je naveo da se od intenziteta mirisa nekad ne može disati i da su u više navrata na taj problem ukazivali ispostavi „Srbijagasa" u Paraćinu. Oni su dolazili, gledali stanicu, ali se situacija nije promenila. Kostić naglašava da suva trava oko stanice može da dovede do požara i nesreće. Osim porodice Kostić, gas osećaju i stanari zgrade u ulici Dr Dragoljuba Jovanovića, čiji su stanovi okrenuti na tu stranu.
Ivona Mihajlović, direktorka Predškolske ustanove „Bambi", kaže da su intervenisali kod „Srbijagasa". Obdanište je takođe gasifikovano, ali se instalacije u vrtiću trenutno remontuju, tako da podstanica može biti jedini izvor problema.
- Osetili smo i mi taj miris, mada ga ima više u večernjim satima, kada, na sreću, obdanište ne radi. „Srbijagas" bi trebalo što pre da reši problem jer su nam u vrtiću deca - kazala je Mihajlovićeva.
Nakon prijave, podstanicu je obišao Aleksandar Ristić, zadužen za distribuciju gasa u paraćinskoj opštini, a na teren je izašao i ekološki inspektor. Ristić nam je rekao da nije ovlašćen da daje informacije i da će o problemu obavestiti sektor za održavanje.
Prema rečima ekološkog inspektora Dragana Mladenovića, on je dobio informaciju da miris ne potiče od gasa već od specijalnog odoranta, merkaptana, koji se nalazi u posebnom rezervoaru. Ta materija se meša sa gasom i daje mu specifičan miris baš zato da bi se prisustvo gasa osetilo. Iz „Srbijagasa" su najavili da će problem rešiti već ovih dana.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.