Crnu Goru očekuje oporavak ekonomije

Izvor: S media, 22.Feb.2011, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnu Goru očekuje oporavak ekonomije

Šef misije Medjunarodnog monetarnog fonda za Crnu Goru Gervin Bel saopštio je danas u Podgorici da je Crna Gora izašla iz recesije i da u ovoj godini može očekivati ekonomski rast od oko dva procenta.

MMF je time korigovao prognozu iz novembra prošle goodine da će crnogorska ekonomija biti jedna od najbrže rastućih u regionu, te da će ove godine njen ekonomski rast iznositi 4,5 procenata bruto društvenog proizvoda.

Korigovana je i prognoza za prošlu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << godinu po kojoj je rast ekonomije iznosio 0,3 odsto i najnovija procena MMF govori o rastu od 1,1 odsto.

Šef misije MMF-a je posle dvonedeljne posete Crnij Gori ukazao da su industrija i turizam zabeležili rast u drugoj polovini 2010. godine i da se u narednom periodu može očekivati "ubrzani oporavak, uz podršku visokih cena na svetskom tržištu i potražnje zaindustrijskim izvozom Crne Gore".

Novi aranžman sa MMF-om bi bio koristan

Evakuacija iz Libije za dva dana

Rastu mogu doprineti novi projekti u turizmu i vraćanje poverenja u finansijski sistem, dodao je Bel.

Šef misije MMF-a je, medjutim, ukazao da se zemlja suočava sa "dvostrukim zadatakom - rešavanjem teških, nasledjenih problema i ubrzanjem reformi koje će biti usmerene ka rastu ekonomije".

Preporuku MMF-a su da rast predvodi privatni sektor, da se smanji državna uprava i nastavi sa deregulacijom.

MMF smatra da se bankarski sektor oporavio, ali da "rizici i dalje postoje". U tom smislu ukazano je da regulator, Centralna banka Crne Gore, "mora da bude beskompromisna u rešavanju bilo kakvih slabosti u sistemu" i da zahteva "adekvatne rezerve u pogledu solventnosti i likvidnosti".

Ocenjeno je da je su postavljeni budžetski ciljevi za 2011. ispravni.

Procena je da je i pored državnih garancija kompanijama za proizvodnju aluminijuma i železa, fiskalni deficit u prošloj godini sa 5,3 odsto BDP pao na 3,9 procenata.

Vladi se sugeriše da poveća poreze na nekretnine, jer u MMF-u smatraju da je ta vrsta oporezivanja niska u odnosu na ostale zemlje.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.