Crnu Goru dnevno napusti 10 građana

Izvor: Mondo, 07.Nov.2018, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Crnu Goru dnevno napusti 10 građana"

Crnu Goru dnevno u proseku napusti 10 građana, saopštio je portparol SNP-a (Socijalističke narodne partije Crne Gore) Miloš Rajković.

Foto: MONDO/Gordana Bojanić

U izjavi za medije, on navodi da je Crnu Goru od početka devedesetih pa do 2011. napustilo 40.000 stanovnika. Rajković kaže i da je trend napuštanja nastavljen pa je od 2011. do 2016. godine, smanjen broj građana za još 10.000.

“Trenutni statistički podaci govore da svakoga >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dana prosečno 10 ljudi napusti sever u potrazi za boljim životom. Danas, više od 20.000 nezaposlenih i oko 12.000 'socijalaca' naseljava, po prirodnim resursima najlepši i najperspektivniji deo zemlje, što predstavlja poraz ove vlasti”, navodi Rajković i dodaje da podaci govore da je oko 7.000 stanovnika Crne Gore u poslednje tri godine tražilo azil.

Crnogorci će znati Hari Potera ali ne i Desanku

“To ne iznenađuje u zemlji u kojoj siva ekonomija caruje, gde oko 40.000 radnika radi bez znanja institucija i bez uvođenja u pravne okvire, gde grcamo u dugovima, a nismo sposobni da naplatimo desetine miliona evra poreskih dugova, u kojoj se za više od 25.000 zaposlenih ne plaća obavezno osiguranje, gdee se otvaraju nova radna mesta samo u sektoru koji se bavi igrama na sreću, a privreda stagnira, čekajući bolje dane”, kaže Rajković.

"Po nekim projekcijama UN, u Crnoj Gori će do 2050. godine živeti oko 50.000 stanovnika manje nego danas", navodi Rajković i dodaje da ključni problem leži u nezaposlenosti.

"Nezaposlenost i nedostatak finansijske sigurnosti je osnovna stvar. Mladi žele da rade, ali da rade pristojne, a ne robovske poslove po primorju, za poslodavce koje je tranzicija u dobrom dijelu oblikovala kao kontroverzne biznismene", kaže Rajković.

Poručuje da je samo finansijski nezavisan pojedinac slobodan čovek.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.