Crnogorski jezik stiže u škole

Izvor: Politika, 29.Jul.2010, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski jezik stiže u škole

Predsednik SNS Momčilo Vuksanović smatra da se učenicima i studentima srpskog jezičkog identiteta nameće nastava na crnogorskom

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica, 28. jula – Srpski nacionalni savet Crne Gore (SNS) pozvao je danas crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića da novi Zakon o izmenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji je usvojen juče, vrati Skupštini na ponovno razmatranje.

„SNS, kao ustavni garant >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << srpskog nacionalnog, jezičkog i kulturološkog identiteta, izglasavanje zakona ne prihvata i odbacuje ga kao antiustavan i nasilnički akt nametanja nastave na crnogorskom jeziku profesorima, učenicima i studentima srpskog jezičkog identiteta”, navedeno je u pismu Vujanoviću koje je potpisao predsednik saveta dr Momčilo Vuksanović.

Izmenama zakona predviđeno je da se crnogorski jezik kao službeni uvodi u obrazovne institucije, pri čemu je opozicija napustila parlament uoči glasanja o preloženim izmenama.

SNS smatra da je neprihvatljivo izučavanje crnogorskog jezika i književnosti kao obaveznog predmeta za učenike i studente koji se izjasne da im je srpski jezik maternji i ističe da zakon ne pominje srpski jezik koji je u Crnoj Gori većinski, jer ga, prema popisu iz 2003. godine, zvanično 63 odsto ukupnog stanovništva prihvata kao svoj maternji jezik.

„Zbog većinske procentualne zastupljenosti u ukupnom broju stanovništva Crne Gore, srpski jezik ne može imati status manjinskog jezika ili jezika manjinskog naroda i mora imati makar ravnopravan status sa crnogorskim jezikom”, istaknuto je u pismu predsedniku države. „Primoravanje učenika i studenata srpskog jezičkog identiteta na obavezno učenje crnogorskog jezika predstavlja diskriminaciju i gaženje osnovnih ljudskih prava, nasilje nad samosećanjem i samoopredeljenjem pojedinca i naroda.”

Predsednik Liberalne partije Andrija Popović poručio je danas da se u obrazovnom sistemu Crne Gore mora upotrebljavati crnogorski jezik.

„Parlamentarna opozicija mora da shvati da je Crna Gora nezavisna država u kojoj je se kao u svim bivšim jugoslovenskim zemljama govori svojim jezikom, iako je jasno da je to uglavnom isti jezik”, kazao je Popović novinarima.

Publicista i profesor srpskog jezika i književnosti Budo Simonović kaže za „Politiku” da je uvođenje crnogorskog jezika „još jedna, najskaradnija i po posledicama najdalekosežnija, u nizu budalaština i silobatnosti ove vlasti koja evo dvadeset godina potura i protura ovom narodu glupost kojoj se smeje ceo kulturni svet”.

„To su smislili oni koji dokazuju da to čine tobož zarad Crne Gore, a, u stvari, iz nekih svojih sitnošićardžijskih interesa i neobjašnjive patološke mržnje prema svemu čije ime počinje sa slovom S. Oni koji na sve načine pokušavaju da zatru bilo kakve veze sa Srbijom i srpskim narodom”, rekao je Simonović.

On dodaje da vlast hoće da „u svojoj nacionalističkoj patologiji i zaslepljenosti dokaže da Crna Gora nije bila glavno izvorište Vukovog književnog srpskog jezika; koji bi i mrtvog Njegoša da poduče kako je bio u velikoj zabludi; koji će uskoro početi da dokazuju da je i Marko Miljanov svoju etičku bibliju napisao na ’arbanaškom’”.

„Ova neznavena lakrdija je umotvorina onih koji favorizuju latinicu u odnosu na ćirilicu, najsavršeniji slovni sistem na kojem nam zavidi ceo svet, koji taj sistem sada komplikuju i dodaju mu dva nova slovna znaka valjda da bi aktuelni crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović mogao da uz ime napiše i svoj neobični nadimak i da bi nekako vaskrsnuli još desetak dobrano zaboravljenih reči, koje uz to i nisu specifične samo za Crnu Goru”, kaže Simonović.

Novica Đurić

objavljeno: 29/07/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUJANOVIĆ DA VRATI ZAKON O CRNOGORSKOM JEZIKU

Izvor: Kurir, 29.Jul.2010

PODGORICA - Srpski nacionalni savet zatražio je juče od crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića da vrati parlamentu izmene Zakona o opštem obrazovanju kojim se, između ostalog, u škole uvodi crnogorski jezik.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.