Crnogorski jezik obavezan

Izvor: S media, 05.Jul.2010, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorski jezik obavezan

Crnogorski jezik, kao službeni drzavni jezik, postaje obavezan za škole i fakultete, izjavio je ministar prosvete Crne Gore, Slavoljub Stijepović.

"U Ministarstvu prosvete pripremili smo sve stručne normativno jezičke uslove da se nastava u vaspitno-obrazovnim ustanovama odvijana crnogorskom jeziku", rekao je Stijepović.

Ranije je najavljeno da će crnogorski jezik biti obavezan u nastavi od naredne školske godine.Savet za opšte obrazovanje Crne Gore nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je usvojioo gramatiku crnogorskog jezika, a ranije je porihvaćen pravopis.

Stijepović je kazao da su "jezik i njegovo ime duša i telo jednog naroda, jedne države", i podsetio da se standardizovani crnogorski jezik već izučava na slavističkim katedrama širom sveta.

Govoreći o statusu državnog univerziteta i privatnih univerziteta u Crnoj Gori, Stijepović je rekao da država neće finansirati privatne fakultete, nego studente koji na njima studiraju, a koji su "dovoljno kvalitetni" i potrebni.

Stijepović je kao "otvoreno pitanje", označio činjenicu da u Crnoj Gori, bez licence, rade "eskpoziture" nekih visokih škola iz Srbije.

On je najavio da će o tom pitanju razgovarati sa svojim srpskim kolegom.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Crnogorski jezik i na fakultetima

Izvor: Radio 021, 05.Jul.2010

Crnogorski jezik, kao službeni drzavni jezik, postaje obavezan za škole i fakultete u toj zemlji, najavio je ministar prosvete Crne Gore Slavoljub Stijepović.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.