Crnogorski institut traži pojašnjenje od kolega iz Srbije; Lončar: Nema smisla bilo šta objašnjavati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2020, 09:38

Crnogorski institut traži pojašnjenje od kolega iz Srbije; Lončar: Nema smisla bilo šta objašnjavati

Institut za javno zdravlje Crne Gore uputiće zahtev za pojašnjenje kolegama iz Srbije, nakon što je objavljen podatak da je u toku jednog dana u Srbiji izlečeno preko 4.000 obolelih od koronavirusa.

Taj podatak je, piše portal Antena M, izazvao nevericu u Crnoj Gori, budući da je prethodno za dva meseca izlečeno oko 6.000 zaraženih.

Institut je, dodaje se tražio pojašnjenje, budući da se ta statistika direktno tiče i Crne Gore, jer od nje zavisi otvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << granica sa Srbijom. Ipak, iz Instituta najavljuju da će u narednom periodu možda biti izmenjena metodologija za utvrđivanje kriterijuma za otvaranje granica.

"Vrlo je moguće da će u narednom periodu doći do izmene metodologije kojom se definiše lista država kako bi se u obzir uzela dinamika epidemiološke situacije na terenu, trenutno dostupni zvanični podaci koje države prijavljuju SZO-u i Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti ali i ispoštovao koncenzus evropskih država koji će uskoro, nadamo se, biti postignut", kažu iz Instituta.

Lončar: Nema smisla bilo šta pojašnjavati Crnoj Gori

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da nema smisla pojašnjavati broj izlečenih kovid pacijenata zemlji koja, kaže, nema rezultate, niti adekvatno znanje o virusukorona.

Lončar je dodao da bi mogao da razume da je to pitanje postavila država poput Nemačke, koja ima ozbiljne rezultate u borbi sa Kovidom 19.

"Pitaju neki drugi, ali da bi dobili odgovor moraju da se kvalifikujuju znanjem i rezultatima, a Crna Gora za sada nije. Morate da testirate ljude, da imate laboratorije, da se razumete u to", rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Ministar je naveo da pojašnjenje o porasti izlečenih od korona virusa od Srbije traži država koja je od početka epidemije testirala onoliko koliko Srbija testira u tri dana (13.186) i koja, i pored toga, ima veći procenat smrtnosti od Srbije (2,78 odsto).

Lončar je naglasio da je ponosan na broj testiranih pacijenata, sačuvanih ljudskih života i na sve što je Srbija uradila tokom epidemije korona virusa.

"Pomogli smo i mnogim ljudima iz Crne Gore. Da ulazim u priču sa nekim ko se ne razume u materiju, ko nema testiranih, ne znam da li ima laboratoriju ili bilo šta, mislim da nema nikakvog smisla", kazao je Lončar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.