Crna Gora slavi Dan nezavisnosti

Izvor: RTS, 19.Maj.2016, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora slavi Dan nezavisnosti

Proslava 10. godišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore počela je širom države, a glavne svetkovine predviđene su u Podgorici i na Cetinju.
Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović će povodom jubileja referenduma o nezavisnosti otkriti četiri ploče s natpisom "Trg nezavisnosti", na četiri ugla centralnog trga u glavnom gradu Crne Gore.

Biće to treći naziv glavnog podgoričkog trga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je nakon Drugog svetskog rata nosio ime revolucionara Ivana Milutinovića, a zatim se zvao Trg Republike.
Na Trgu nezavisnosti je postavljena velika bina za centralnu proslavu Dana nezavisnosti koja će biti održana u subotu, 21. maja, na dan održavanja referenduma o obnovi pune državnosti Crne Gore, 2006. godine.
Glavna proslava Dana nezavisnosti na Cetinju pedviđena je, takođe, u subotu, kada će, pored ostalog, biti organizovan koncert Danijela Popovića.
Povodom Dana nezavisnosti, u Nikšiću, Podgorici i Baru organizovane su izložbe suvenira sa motivima iz Crne Gore, koje su izradili učenici osnovnih i srednjih škola.
U Podgorici će biti otvorena Kuća fudbala, a povodom jubileja biće održana i takmičenjau raznim sportovima.
Ulice u svim crnogorskim gradovima okićene su velikim brojem državnih zastava.
Najavljeno je da će proslava godišnjice referenduma o državnoj nezavisnosti u nekim gradovima trajati sve do kraja maja.
Predsednik Saveta Evropske unije Donald Tusk prisustvovaće u subotu proslavi Dana nezavisnosti Crne Gore.
Predviđeno je da Tusk govori na glavnoj proslavi na Trgu nezavisnosti u Podgorici 21. maja. On će se sastati i sa predsednikom Filipom Vujanovićem i premijerom Milom Đukanovićem.
Na referendumu 21. maja 2006. godine, 55 odsto građana Crne Gore se izjasnilo za nezavisnost zemlje, a 45 odsto je bilo protiv. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Počela proslava Dana nezavisnosti Crne Gore

Izvor: Večernje novosti, 19.Maj.2016

Proslava 10. godišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore počela je širom države, ulice u svim crnogorskim gradovima okićene su velikim brojem državnih zastava PODGORICA - Proslava 10. godišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore počela je širom države, a glavne svetkovine predviđene...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.