Crna Gora obeležava Dan nezavisnosti

Izvor: Studio B, 21.Maj.2014, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora obeležava Dan nezavisnosti

Crna Gora danas obeležava Dan nezavisnosti - 21. maj 2006. godine kada je na referendumu obnovila državnu samostalnost.

Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu je glasalo 86,5 odsto od ukupnog broja birača i crnogorsku nezavisnost podržalo njih 55,5 odsto, dok je za opstanak zajedničke države sa Srbijom bilo 44,5 procenata birača.

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije. Za uspeh referenduma >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.

Svečani prijem povodom Dana nezavisnosti biće održan danas na platou ispred Vile Gorica u Podgorici, prenosi Radio televizija Crna Gora.

Prijemu, koji priređuje predsednik vlade Milo Đukanović, prisustvovaće predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora, kao i zvanice iz javnog i kulturnog života Crne Gore.

Predsednik Skupštine Ranko Krivokapić položiće venac u Mauzoleju Petru II Petroviću Njegošu na Lovćenu.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović doneo je naredbu da se povodom Dana nezavisnosti danas izvrši počasna artiljerijska paljba na Cetinju.

Povodom Dana nezavisnosti, 21. i 22. maj su neradni dani u Crnoj Gori.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.