Izvor: B92, 28.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora nova članica UN

Njujork -- Crna Gora postala je danas 192. članica UN, pošto je Generalna skupština usvojila rezoluciju o njenom prijemu u članstvo.

U rezoluciji koju je predstavio ambasador Austrije, kao predsedavajuće EU, Gerhard Pfancelter navodi se da je prijem Crne Gore u svetsku organizaciju prošle nedelje jednoglasnom odlukom preporučio Savet bezbednosti UN.

U Rezoluciji se pozdravlja miran i demokratski način na koji je Crna Gora obnovila nezavisnost i zrelost svih aktera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u tom procesu.

Crna Gora je prva zemlja koja je primljena u UN od 2002. godine kada je član postao Istočni Timor.

Crnogorska zastava ispred sedišta UN

Crnogorska zastava podignuta je ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Generalni sekretar UN Kofi Anan kazao je na svečanosti da je Crna Gora obnavljanjem nezavisnosti na demokratski način pokazala svoju političku zrelost i dodao da je crnogorski narod pokazao da je poštovanje demokratskih prava najbolji način da se ostvari politički cilj.

On je istakao da je Crna Gora pokazala da se najteži problemi mogu rešiti na miran način i dodao da je Crna Gora mala po veličini, ali da će imati veliku ulogu u regionalnoj saradnji. Anan je najavio da su UN spremne da podrže Crnu Goru u suočavanju sa najvećim problemima i u oblasti regionalne saradnje.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da je Crna Gora svesna

odgovornosti prijema u UN, istakavši da će poštovati sve obaveze iz Povelje UN-a i da će biti pozuzan partner toj organizaciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.