Crna Gora neće nuklearke

Izvor: Politika, 16.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora neće nuklearke

Podgorica - Izjava Vojina Đukanovića člana Borda direktora Elektroprivrede Crne Gore da nije "strana ideja da Crna Gora samostalno ili sa Albanijom izgradi nuklearnu elektranu u blizini Bilećkog ili Skadarskog jezera", pokrenula je lavinu osporavanja stručne javnosti i nevladinog sektora.
"Crna Gora mora graditi energetske objekte bez obzira na proteste ekologa i NVO sektora. Kad god se pokrene ideja za rešenje deficita energije, na scenu stupaju nevladine organizacije i partije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << miniraju inicijativu uz obrazloženje da je ekologija prioritet", ocenio je Đukanović.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović pokušao je da ublaži ishitrenu izjavu Đukanovića kazavši da je eventualna izgradnja nuklearke u pograničnom pojasu Albanije ka Crnoj Gori veoma osetljivo pitanje za Crnu Goru.

Albanski mediji javili su krajem prošle sedmice da je vlada u Tirani odobrila izgradnju nuklearne centrale i da će Albanija za primenu tog projekta tražiti podršku susednih zemalja "uključujući Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo".

Naučni savet Nacionalnog parka Skadarsko jezero izjasniće se o izgradnji nuklearne elektrane u Albaniji, u blizini Skadra, kada to bude zvanična informacija albanskih organa, rekao je juče direktor Nacionalnog parka (NP) Zoran Mrdak. On je na konferenciji za novinare istakao da su "o tome saznali iz medija koji su preneli neke informacije albanskih medija", i da još nema zvaničnih informacija da albanska vlada želi da izgradi nuklearnu centralu u rejonu Skadarskog jezera. "Izgradnja nuklearne centrale bi se negativno odrazila na Nacionalni park i na predstavljanje Skadarskog jezera kao nedirnuto, kao ptičji raj", rekao je Mrdak.

Poslanik Demokratske partije socijalista Zarija Franović takođe se usprotivio ideji izgradnje nuklearke u pograničnom delu Albanije i Crne Gore, dok je poslanik Pokreta za promjene Slavko Hrvačević ocenio da bi se u slučaju takve inicijative morali izjasniti i građani na referendumu.

U Ministarstvu za ekonomski razvoj kažu da nisu zvanično obavešteni o nameri Albanije da gradi nuklearku na području Skadra. Portparol ministarstva Zoja Spahić-Kustudić kaže da zemlja prethodno mora da ispuni međunarodne uslove za gradnju takvih objekata.

"Ministarstvo za ekonomski razvoj je iz medija informisano o gradnji nuklearne elektrane u Albaniji. Smatramo da je to, pre svega, stvar zemlje koja se odluči za gradnju, ali, takođe, da sve te odluke moraju biti usklađene sa međunarodnom regulativom. Strategija razvoja energetike Crne Gore do 2025. godine ne predviđa izgradnju nuklearnih elektrana", istakla je ona.

Ekspert Međunarodne agencije za atomsku energiju i profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici Slobodan Jovanović saopštio je juče da bi i Crna Gora trebalo da se uključi u izgradnju nuklearke u blizini Skadra, dodajući da se male zemlje povremeno, da bi rešile energetske probleme, udružuju i zajedno grade nuklearke .

Za nevladinu organizaciju "Grin houm", po rečima njenog direktora, Darka Pajovića, gradnja nuklearke je sa ekološkog aspekta neprihvatljiva i veoma rizična.

"U ovom slučaju nije problematično samo dovođenje vode koja je neophodna za hlađenje reaktora, nego, u prvom redu, pitanje otpada, gde i kako ga skladištiti - rekao je Pajović i dodao - otvoreno ostaje i pitanje eventualnih ekoloških incidenata za dugi niz godina, a ovde se to meri stotinama godina, obično od 500 do 800 godina".

On je ocenio da je indikativno zašto se u Crnoj Gori sada rasplamsava priča o izgradnji nuklearne centrale u susedstvu, te da to sada potencira energetski lobi u Crnoj Gori koji želi da uplaši građane i stvori sliku da je u Crnoj Gori mnogo pametnije graditi hidroelektrane.

-----------------------------------------------------------

Saopštenje iz Vujanovićevog kabineta

Tokom razgovora predsednika Crne Gore i Albanije Filipa Vujanovića i Bamira Topija nijednom rečju nije pomenuta nuklearna elektrana, saopšteno je juče iz kabineta predsednika Crne Gore.

"Dva predsednika su afirmisala zajedničke projekte dve države, posebno na prostoru Skadarskog jezera i reke Bojane, i iskazali potrebu korišćenja tih prirodnih i ekonomskih resursa", navodi se u saopštenju.

Takođe, kaže se da te resurse treba maksimalno valorizovati, "pre svega u oblasti turizma, a zatim poljoprivrede, ribarstva i proizvodnje zdrave hrane".

"Predsednik Vujanović ne podržava niti bi ikada podržao izgradnju nuklearne elektrane koja bi ugrozila životnu sredinu Crne Gore i kvalitet života njenih građana", decidno je saopštio kabinet predsednika Crne Gore.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.