Crna Gora ne broji zaposlene „manjince”

Izvor: Politika, 06.Sep.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora ne broji zaposlene „manjince”

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica, 6. septembra – Do kraja godine prvi put u Crnoj Gori znaće se koliko je pripadnika manjinskih naroda zastupljeno u državnim organima, saopštio je danas ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša.

„Glavni projekat Ministarstva u četvrtom kvartalu ove godine je priprema Informacije o zastupljenosti manjina u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave u Crnoj Gori. Nastojaćemo da kažemo svim ljudima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji traže posao da će to što budu izneli nacionalnu pripadnost biti prioritet i nikako drugačije, da će se smatrati plusom za onog ko traži posao da istakne i nacionalnu pripadnost”, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Dinoša.

Ukoliko rezultati, kako je rekao Dinoša, koji bi trebalo da budu objavljeni u prvoj polovini naredne godine, pokažu da zastupljenost manjinskih naroda u državnim organima ne odgovara zastupljenosti u crnogorskom stanovništvu, „Vlada će poraditi na tome da tu sliku popravlja”.

Ministarstvo je, kako je kazao, 1999. i 2003. godine pokušalo da prikupi informacije o broju zaposlenih pripadnika manjina u organima državne i lokalne uprave, kao i sudske vlasti.

„U oba pokušaja glavna prepreka u dobijanju relevantnih podataka je bila mogućnost da se ispitanici ne moraju opredeliti u nacionalnom smislu. Novim zakonskim rešenjima stvorene su pretpostavke za dobijanje relevantnih i pouzdanih podataka o nacionalnoj strukturi državnih službenika i nameštenika”, pojasnio je ministar.

Direktor Uprave za kadrove Svetlana Vuković kazala je da u tom organu pokušavaju do tih podataka doći na osnovu podataka iz radno-profesionalnih biografija (si-vi), koji je obavezan dokument tokom prijave za posao.

„Svaki kandidat se može izjasniti u pogledu nacionalne pripadnosti, mi nudimo si-vi kao jedan od mehanizama, na osnovu kog ćemo nastojati da dobijemo podatke o nacionalnoj pripadnosti”, rekla je ona.

Vukovićeva je navela da se, na poslednjem oglasu za 57 državnih organa, od 1476 kandidata, 1051 nije izjasnio o nacionalnoj pripadnosti.

Ona je objasnila da se veoma malo ljudi izjasni o nacionalnoj pripadnosti, zbog čega smatraju da, u okviru obavezne dokumentacije, taj podatak neće izostati.

Vukovićeva je kazala da u Upravi neki zaposleni nisu želeli da se izjasne, jer su im, na primer, roditelji pripadnici dve nacionalne zajednice.

Novica Đurić

objavljeno: 07.09.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.