Crna Gora ipak protiv istopolnih brakova

Izvor: RTS, 31.Jul.2019, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora ipak protiv istopolnih brakova

Crnogorska skupština nije usvojila zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, jer predlog nije dobio potrebnu većinu u parlamentu.
Vlada Crne Gore je u decembru 2018. godine uputila Skupštini predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

Predloženim zakonom bi istopolnim parovima u Crnoj Gori bilo omogućeno da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << usvajanja dece.
Zakonom je posebno normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani imovinski odnosi partnera.
Partneri bi imali pravo, kako se navodi, na međusobno nasleđivanje, a regulisan je i poreski status partnera.
Zajednica života podrazumeva zajedničku i posebnu imovinu, raspolaganje tom imovinom, pravo na nasleđivanje penzije i imovine partnera koji je preminuo.
Partneri bi u pogledu prava i obaveza u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite bili izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika, a isto tako i u pogledu prava iz socijalne i dečje zaštite.
Predlogom zakona nije bilo omogućeno roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje dece. Izdržavanje deteta moguće je jedino ukoliko drugi partner nije živ ili nema po zakonu živih srodnika koji bi mogli preuzeti izdržavanje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.