Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora i međunarodno priznanje

Podgorica, Brisel -- Podgorica tražila od zemalja-članica EU, stalnih članica SB UN i susednih zemalja da Crnu Goru priznaju kao nezavisnu državu.

U pismu u kom traži međunarodno priznanje, Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore navodi spremnost Crne Gore za uspostavljanje diplomatskih odnosa, saopšteno je iz Vlade Crne Gore. Crna Gora će, poštujući sve principe međunarodnog prava, nastojati da u najkraćem roku postane članica relevantnih međunarodnih organizacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stoji u pismu.

Dodaje se da će se Crna Gora razvijati kao demokratska država zasnovana na ljudskim slobodama, radu i preduzetništvu, socijalnoj pravdi i bezbednosti za sve građane, odgovornom ponašanju u odnosu na zaštitu životne sredine i na boljoj demokratskoj tradiciji.

Skupština Crne Gore usvojila je u subotu uveče Odluku o proglašenju nezavisnosti Crne Gore, čime je formalno proglašena obnova crnogorske državnosti. Odluka je doneta na osnovu ishoda referenduma 21. maja, na kom se, prema zvaničnim rezultatima, 55,5 odsto građana s pravom glasa opredelilo za nezavisnost Crne Gore.

Vujanović zatražio prijem Crne Gore u UN

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović zatražio je danas prijem te države u Ujedinjene nacije, saopšteno je u Podgorici. Vujanović je generalnog sektretara UN Kofi Anana pismom obavestio da je Crna Gora, na referendumu 21. maja, postala nezavisna država i na osnovu toga zamolio za njen prijem u članstvo UN.

Crna Gora je danas zvanično od Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zatražila da je primi u članstvo i otvori stalnu misiju u Podgorici.

Crnogorski ministar spoljnih poslova Miodrag Vlahović je pismo sa tim molbama, namenjeno šefu diplomatije Belgije Karelu de Guhtu, uručio šefici Kancelarije OEBS-a u Podgorici Paraskevi Badesku.

Paraskeva Badesku je Vlahoviću prenela da će pitanje prijema Crne Gore u OEBS biti "prioritetno razmatrano".

"Nezavisnost CG priznaće svaka članica EU posebno"

Portparolka predstavnika Evropske unije Havijera Solane Kristina Gajak kaže da EU nije tehnički nadležna da prizna nezavisnost Crne Gore, već će to učiniti svaka članica EU posebno. Kako je objasnila, o proglašenju nezavisnosti Crne Gore razgovaraće ministri spoljnih poslova 25 članica EU na sastanku 12. juna u Luksemburgu, a Crnu Goru će priznati svaka članica EU odvojeno, pošto o tome postignu zajednički stav. "Poznato je da EU poštuje izraženu volju crnogorskog naroda i da je spremna da s Crnom Gorom sarađuje kao što je to činila i s državnom zajednicom", kaže Kristina Gajak.

Zagreb priznaje Crnu Goru možda pre EU

Postoji šansa da Hrvatska prizna samostalnost Crne Gore i pre EU, piše zagrebački Jutarnji list pozivajući se na izjavu portparola Vlade Hrvatske Ratka Mačeka. Maček je prokomentarisao izjavu premijera Ive Sanadera, koji je u nedelju rekao da se pripremaju dokumenta za priznanje Crne Gore i da će to priznanje uslediti u nekoliko sledećih dana. Sanader je tada nagovestio da bi Hrvatska, nezavisno o danu kada će EU priznati Crnu Goru, mogla samostalno doneti istu odluku.

Predsednica stranke Demokratskog centra Vesna Škare Ožbolt rekla je kako smatra da je Beograd prvi trebalo da prizna Crnu Goru, a da bi Hrvatska ipak trebalo da pričeka EU jer ona pripada tom političkom i kulturnom krugu, pa bi trebalo i poštovati pravila tog okruženja.

Slovenija: Usklađeno sa EU

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije čestitalo je Crnoj Gori samostalnost i saopštilo da će Vlada Slovenije predložiti parlamentu Slovenije predložiti usvajanje odluke o priznavanju nezavisnosti Crne Gore i svoje aktivnosti te vrste usklađivati sa Evropskom unijom.

Ministarstvo dodaje kako očekuje da će Crna Gora u iskrenom dijalogu sa Srbijom što pre rešiti međusobna otvorena pitanja jer je to važno i za stabilnost u regiji i sprovođenje evropske perspektive obe države. Slovenija je spremna da Crnoj Gori i dalje priži konkretnu pomoć u nastojanjima da se uključi u međunarodnu zajednicu i evroatlantske saveze, saopštava Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije.

Predsednim Srbije Boris tadić uputio je danas poruku Svetozaru Maroviću, uoči prestanka Marovićeve funkcije kao predsednika Srbije i Crne Gore. "Danas kada je sasvim izvesno da Crna Gora i Srbija postaju dve suverene države, a državna zajednica prestaje da postoji, prilika je da se osvrnem na poslednje tri godine u kojima su nas dužnosti koje smo obavljali veoma zbližile, kao državnike i kao ljude. Dobro je poznato koliko je jako moje uverenje da je za građane obe države dobro da žive u jednoj državi. Oko konačnog cilja nikada nismo imali dileme i zajedno smo, vi kao predsednik SCG i ja kao ministar odbrane Srbije i Crne Gore i kao predsednik Srbije, neprestano težili tom cilju. Želim da vam se zahvalim na tome i da vam odam priznanje zbog energije koju ste, sa svojim saradnicima, utrošili na predstavljanje i zastupanje interesa građana Srbije i Crne Gore", navodi se u poruci dostavljenoj iz Direkcije SCG za informisanje.

"Svim građanima Crne Gore i vama lično želim mir i blagostanje, uspeh i bolji život. Vama lično i vašim saradnicima želim mnogo ličnog i profesionalnog uspeha i očekujem da u budućnosti date pun doprinos neraskidivom prijateljstvu Srbije i Crne Gore. Živela Crna Gora, živela Srbija", navodi se, između ostalog, u poruci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.