Izvor: B92, 03.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: Usvojen Nacrt ustava

Podgorica -- Skupština Crne Gore usvojila, posle šestodnevne rasprave, Nacrt ustava, koji sadrži više od 30 alternativnih rešenja.

Za Nacrt je glasalo 65 poslanika, a dva su bila protiv. Tokom rasprave nije postignut kompromis o ključnim pitanjima, a to su ustrojstvo države, jezik, crkva i državni simboli.

Nacrt najvišeg pravnog akta sadrži osnovna i alternativna rešenja, o čemu će se raspravljati narednih mesec dana. U slučaju da ne bude nađeno obostrano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prihvatljivo rešenje za pojedine ustavne odredbe, građani Crne Gore će se na referendumu izjašnmjavati o novom ustavu.

Poslanici nisu uspeli da približe stavove o najspornijim pitanjima, a to su službeni jezik, državni simboli i verske zajednice. Novi ustav Crne Gore je ispit zrelosti crnogorskog društva i treba da zadovolji interese svih građana i Evrope, ocena je šefova svih poslaničkih klubova u Parlamentu.

Dok su iz vladajuće koalicije poručili da ustav trebalo da predstavlja oblikovanje referendumske volje građana Crne Gore, u delu opozicionih stranaka su konstatovali da novi ustav treba da bude dugoročan i stabilan akt koji neće važiti samo do narednih izbora.

Tokom predstojeće jednomesečne javne rasprave. partije treba da se usaglase o spornim delovima ustava kako bi on bio usvojen dvotrećinskom većinom u Parlamentu do, kako su neki ranije predviđali, 21. maja, odnosno godišnjice referenduma o nezavisnosti. To bi značilo da bi za konačnu verziju ustava trebalo da glasaju 54 od 81 poslanika.

U suprotnom, o potvrđivanju ustava odlučivaće građani.

Sem rasprave o političkom delu ustava, poslanice iz svih stranaka ocenile su nedopustivim zabranu abortusa. One su reagovale pošto se mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović založio za to da u novom ustavu ne bude ozakonjeno pravo žena na abortus.

Amfilohiju je podršku dala samo opoziciona Srpska lista, a zastupnice građana u Parlamentu su navele niz razloga zbog kojih je zabrana abortusa neprihvatljiva.

Vujanović: Referendum bi usporio integracije

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenio je da bi referendum o ustavu usporio proces evropskih integracija. Vujanović je u intervjuu Radiju Crne Gore rekao da bi "šteta" od takvog referenduma "posledično bila veća" od cene organizacije izjašnjavanja građana.

On je ocenio da je utvrđivanjem nacrta novog ustava u Skupštini završena "jedna značajna faza" u donošenju tog akta i izrazio nadu da će novi ustav biti usvojen dvotrećinskom većinom u Parlamentu.

Vujanović je ponovio da bi službeni jezik u Crnoj Gori trebalo da se nazove crnogorski, ali i da je moguća "neka kompomisna formula".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.