Crna Gora: Oslobođeni optuženi za Bukovicu

Izvor: S media, 03.Okt.2011, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: Oslobođeni optuženi za Bukovicu

Sedmorica pripadnika jugoslovenske vojske i crnogorskog MUP-a oslobođeni su optužbi za "nehumano postupanje" i proterivanje Bošnjaka i Muslimana.

Sud u Bijelom Polju oslobodio je danas sedmoricu bivših pripadnika jugoslovenske vojske i crnogorskog MUP-a optužbe za "nehumano postupanje" i proterivanje nekoliko stotina Bošnjaka i Muslimana iz Bukovice kod Pljevalja 1992. i 1993.

Artemije i Vilovski oštetili SPC za još 1,5 miliona dinara
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Veselin Vlahović negirao optužbe

Stros-Kan ponovo na sudu zbog silovanja

Specijalno veće sudije Šefkije Djesević oslobodilo je pripadnike vojske i policije zbog "nedostatka dokaza" i ocenilo da su oni u konkretnom slučaju "radili u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima".

Crnogorsko državno tužilaštvo podiglo je u aprilu 2010. godine optužnicu protiv sedmorice bivših pripadnika Vojske Jugoslavije i MUP-a koje je teretilo da su u vreme medjunarodnog oružanog sukoba u BiH, 1992. i 1993. godine, na području Bukovice "nehumano postupali" prema civilima Bošnjacima i Muslimanima.

Optuženi su prema optuznici civile "zlostavljali, prouzrokovali im teške patnje, ugrožavali im zdravlje i telesni integritet, zastrašivali ih i stvarali psihozu za prinudno iseljavanje", zbog čega su se oni i iselili iz Bukovice.

Prema podacima Udruženja proteranih iz Bukovice, na tom području je od 1992. do 1995. godine ubijeno šest i oteto 11 gradjana, oko 70 zlostavljano, zapaljeno je osam kuća i dzamija, a proterano ukupno 90 porodica sa 270 članova.

Sud je u mišljenju naveo da nije dokazano da su optuženi na području Bukovice nehumano postupali prema gradjanima muslimansko-bošnjačke nacionalnosti, vršili torturu i nasilje nad njima niti da su ih zastrašivali kako bi se iselili.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OSLOBOĐENI OPTUŽENI ZA RATNI ZLOČIN U BUKOVICI

Izvor: Kurir, 03.Okt.2011

PODGORICA- Viši sud u Bijelom Polju oslobodio je, zbog nedostatka dokaza, sedam bivših pripadnika Vojske Jugoslavije i crnogorske policije optužbi za ratne zločine nad Muslimanima u Bukovici kod Pljevalja 1992-1993. godine.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.