Crna Gora: Evro i bez EU

Izvor: B92, 16.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora: Evro i bez EU

Bokokotorski zaliv

Podgorica -- Za Crnu Goru, koja je juče potpisala Sporazum o stabilizaciji sa EU, evro je stvarnost od 2002, iako se EU tome protivi.

Tadašnje republičko rukovodstvo jednostrano je uvelo evro u Crnoj Gori, mada je za većinu zemalja Evropske unije prihvatanje evra kao valute poslednji korak na putu ka članstvu u EU kroz stroge propise. To je povezano i sa astronomskim cenama nekretnina na crnogorskom primorju, koje zainteresovani mogu da plaćaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u evrima.

Cene nekretnina nikada nisu bile veće u Bokokotorskom zalivu. Klijentela su uglavnom Rusi, ali trend kupovine kuća na crnogorskom primorju se proširio na ljude iz Zapadne Evrope. Oni imaju veliku prednost jer ne moraju da menjaju evro za lokalnu valutu pri transakciji.

Mari-Luis Morison kaže da joj to mnogo olakšava život u Crnoj Gori. "Postoji stabilnost, a zemlja je jedna od lepših u Evropi", kaže ona.

Analitičari tržišta kažu da je evro prednost koju crnogorski turizam ima u odnosu na konkurentska letovališta. Sanja Todorović, prodavačica nekretnina, kaže da je dobro imati evro za valutu.

"To nam pomaže. To govore iskustva klijenata koji dolaze da kupe nekretnine, ili turista, kojima evro odgovara kao valuta u Crnoj Gori", kaže ona.

Crna Gora je odbacila dinar još 2000, kada je zvanična valuta u tadašnjoj jugoslovenskoj republici postala marka. Evro je uveden dve godine kasnije. EU nije protestovala zbog toga, ali Sporazum o asocijaciji i pridruženju jasno određuje kada jedna zemlja može da prihvati evro.

Mila Kasalica, ekonomistkinja, kaže da je Crna Gora napravila političku odluku uvođenjem evra kao valute. "Tu odluku su podržale političke elite EU. Sada je od toga nastalo veliko pitanje jer ista politička elita sada otvara tu temu", kaže ona.

Kada su 2002. zemlje evro-zone prihvatile zajednički novac, u Crnu Goru je moralo da uđe 474 miliona evra. Novac je zamenjen u Nemačkoj, a u Crnu Goru je stigao avionima.

Zorica Kalezić, iz Centralne banke Crne Gore, kaže da je Crna Gora prihvatila evro iz čisto ekonomskih razloga, da bi postigla makroekonomsku stabilnost.

"U tom smislu, mi možemo biti presedan u odnosu na druge zemlje, ali nam to ne daje nikakvog povoda da preskočimo ostale stepenike na putu ka EU", kaže ona.

Cilj je postignut jer je inflacija pod kontrolom u Crnoj Gori. EU će morati da nađe rešenje za primenu evra u zemlji koja nije članica Unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.