Izvor: B92, 01.Sep.2009, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva na Rumiji biće uklonjena?

Podgorica -- Crnogorski ministar za uređenje prostora Branimir Gvodzenović najavio je da će crkva Mitropolije crnogorsko-primorske na planini Rumiji biti uklonjena.

On je podgoričkom dnevniku "Vijesti" rekao da će zakon biti primenjen, ali nije precizirao kada će se to dogoditi. "Država mora dosledno sprovoditi zakone. No, niko ne treba da žmuri pred činjenicom da objekat o kome govorimo i ukupna situacija vezana za njegovo postavljanje i uklanjanje ima svoju specifičnost", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naveo je ministar.

Gvozdenović je kazao da "neće dozvoliti da se bilo kome da lažni alibi za prouzrokovanje novih turbulencija u crnogorskom društvu".

"Zrele države iskazuju maksimalan stepen strpljenja u ovakvim situacijama, ali to ne treba tumačiti kao neodlučnost državnih organa", naveo je on.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je prošlog vikenda u Baru da će metalna crkva na Rumiji opstati na tom mestu, i pored toga što je mnogi "neodoljivo mrze".

Amfilohije, koji je služio liturgiju u barskom Sabornom hramu svetog Jovana Vladimira, istakao je da je crkva na Rumiji podignuta "sa velikom ljubavlju".

"Zato je i tolika mržnja prema tome hramu. Pogledajte, do danas ta mržnja ne utoljava", rekao je mitropolit.

Metalna crkva na Rumiji, iznad Bara, postavljena je pre četiri godine helikopterom Vojske Srbije i Crne Gore i do danas, uprkos mnogobrojnim zahtevima predstavnika dela vlasti i kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, ona nije uklonjena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.