Izvor: B92, 04.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članovi Sekuritatee i dalje važni

Bukurešt -- Pripadnici bivše rumunske tajne službe Sekuritatea i danas su na značajnim položajima, tvrdi bivši šef države.

Oni su u parlamentu, državnom aparatu, političkim partijama i privredi, tvrdi bivši šef rumunske špijunaže Jon Mihaj Pačepa, koji od 1977. živi u SAD. "Oni ne rukovode državom, ali nastavljaju da je manipulišu i, uz pomoć tajnih arhiva dužine nekoliko kilometara, mogu da razapnu čak i Boga", rekao je Pačepa za rumunski dnevnik "Ziua". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Pačepa smatra da vlade i parlamenti posle 1989. godine i dalje skivaju identitet pripadnika Sekuritatee, tako da oni mogu da manipulišu iz senke.

Govoreći o procesu otkrivanja dosijea Sekuritatee koji je u toku, bivši šef rumunske špijunaže smatra da je otkrivanje trebalo da počne sa "oficirima pod pokrićem koji su uspeli da zauzmu rukovodstvo u novim tajnim službama i u Ministarstvu spoljnih poslova."

Pačepa navodi da je posle preokreta krajem decembra 1989.godine šef Rumunske obaveštajne službe (SRI) postao Virđil Magureanu, položaj šefa Spoljne obaveštajne službe uspeo je da zauzme Mihaj Karaman, a za ministra spoljnih poslova postavljen je Teodor Meleškanu.

Posle skoro 17 godina od pada komunističkog diktatora Čaušeskua, Rumuni još nisu upoznati sa realnom dimenzijom "vojske Sekuritatee", koja je ubila i terorisala preko milion ljudi, ističe Pačepa.

Jon Mihaj Pačepa, koji je bio šef rumunske spoljne obaveštajne službe 27 godina, napustio je Rumuniju 1977. godine i dobio politički azil u SAD, gde živi i sada.

Njegov potez iznenadio je i potresao Čaušeskua, koji ga je proglasio izdajicom, a svi Pačepovi ljudi iz rumunskih ambasada i drugih institucija odmah su vraćeni u zemlju.

Bekstvo šefa rumunske špijunaže zabrinulo je tada i Varšavski pakt, pošto je on, evidentno, poznavao sve tajne tog vojnog saveza. Pačepa je u SAD napisao nekoliko knjiga o porodici Čaušesku i o rumunskoj nomenklaturi. Posle 1990. godine Jon Mihaj Pačepa je reabilitovan, vraćen mu je čin generala, a njegovoj porodici je dozvoljeno da se nastani u SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.