Ćilimi iz stare natre

Izvor: Politika, 15.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćilimi iz stare natre

Drveni stroj za tkanje Milki Stanković pre pedeset godina, kada se udala, napravio svekar i od tada ona izrađuje ponjave, torbice i ćilime živopisnih motiva

Prijedor – Milka Stanković je meštanka Tomašice, sela koje se pre rata pročulo po bogatim nalazištima železne rude. U kuću staru šezdeset godina ova sedamdesetdvogodišnja žena smestila je natru na kojoj tka, baš kao pre pola veka.

– Napravila sam malu pauzu misleći da mi to više >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne treba. Onda sam, odjednom, uvidela da ne mogu bez tkanja i da ću to raditi dok god budem mogla, kazuje nasmejana Milka ubacujući drveni čunak među niti raznih boja.

Iako je odavno prestala potražnja za tkanim materijalima, ova živahna žena, puna energije i bogatog duha, proizvodi radove koji se danas mogu videti uglavnom samo u muzejima ili etnocentrima.

Milka priča da je ovaj drveni stroj za tkanje napravio njen svekar pre pedeset godina kada se udala i došla u Tomašicu. Od tada ona izrađuje ponjave, torbice raznih boja i ćilime živopisnih motiva. Milka i veze, prede, plete vunene čarape, priglavke"

Ručnim radovima ukrašene su sve tri prostorije njene male kuće koja ima drveni strop. Muž joj je odavno umro a četvoro dece, dva sina i dve kćerke, te petoro unučadi, započeli su život negde daleko. Rodbina je rasuta po svetu, od Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Italije do daleke Australije.

– Zahvaljujući njima uspem nešto i da prodam. Kažu moji da je ovako nešto prava divota za strani svet, priča i dodaje da u njenom selu još jedna starija žena povremeno radi ovo isto što i ona te da sa njom razmeni ideje za neki novi ćilim ili tkani peškir.

Milka ne propušta prela u opštini, bila je članica Kola srpskih sestara sa kojima je tokom proteklog rata prikupljala i nosila pomoć za srpske borce.

– Samoća je grozna, ali ja pokušavam da je pobedim na svoj način. Ne dam joj se, da me „uhvati pod svoje”. Zato sednem za moju natru, upalim radio i tako „ubijam” vreme, kazuje Milka dodajući da je nikada ne bi prodala iako je bilo zainteresovanih. Veli da sve ostavlja jednom sinu koji joj je nedavno rekao da stare stvari dobro čuva, da su to sitnice koje su deo tradicije srpskog naroda i da će one, kao nekada, ponovo imati veliku vrednost.

I. Kotlić

[objavljeno: 16/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.