Izvor: B92, 01.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka crkva stidljivo u lustraciju

Prag -- Češka katolička crkva, naterana skandalima u susednoj Poljskoj, stidljivo se upušta u lustraciju svojih sveštenika.

Zajedno sa policijom, tamošnja crkva formirala je komisiju koja treba da se obračuna sa agentima u mantijama. Poglavar Češke katoličke crkve, kardinal Miloslav Vlk, dogovorio se sa ministrom unutrašnjih poslova Ivanom Langerom i istoričarima o projektu "Otvorena prošlost".

Crkveni i laički istoričari u posebnoj komisiji, po ugledu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na poljske, trebalo bi da u dosijeima bivše komunističke tajne policije StB provere prošlost sveštenika i da li su se, kao četrdesetorica crkvenih velikodostojnika za koje se zna, okaljali dobrovoljnom saradnjom.

"Nije svako imao dar da postane heroj i mnogi su potpisali saradnju. Ali StB je bila vrlo surova i sada treba da objektivno proučimo na koji način su naterani na saradnju i da li su eventualno nekome naneli štetu", kazao je kardinal Vlk.

Češka Biskupska konferencija izdala je nedavno apel u kome je zatrazila od Čeha da imaju razumevanja za sveštenike koji su podlegli StB-u i da oni pre zaslužuju sažaljenje.

Prema procenama istoričara koji dokumentuju zločine komunizma, u Češkoj je sa StB-om sarađivao svaki deseti sveštenik, a najpoznatiji je slučaj biskupa Františeka Lobkovica, koji uprkos prošlosti agenta odbija da napusti svoju biskupiju.

Na pomisao da je bolje da crkva sama razotkrije nekadašnje komunističke agente u svojim redovima nego da to čine mediji, češke katolike navela je januarska afera sa blamažom oko novizabranog varšavskog mitropolita Stanjislava Vjelgusa.

Njega je tek papa Benedikt XVI naterao da podnese ostavku kada je demonstrativno u poslednjem trenutku otkazao njegovo ustoličenje zbog toga što je Vjelgus bio komunistički agent i lagao o tome Poljacima i Vatikanu.

Posle toga svi poljski biskupi zatražili su da posebna lustraciona komisija Poljske katoličke crkve, osnovana prošlog leta, u saradnji sa Institutom pamćenja naroda proveri dosjee o njima u arhivima totalitarne državne bebzednosti i specijalnih službi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.