Cerić u 50 najuticajnijih muslimana

Izvor: B92, 03.Dec.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cerić u 50 najuticajnijih muslimana

Sarajevo -- Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić ponovo je među prvih 50 najuticajnijih muslimana u svetu u 2011. godini.

Prvo mesto zadržao saudijski kralj Abdulah bin Ali Saud, preneli su sarajevski mediji.

Od 500 najuticajnijih, Cerić se našao na 44. mestu, za tri mesta je napredovao marokanski kralj Muhamed VI, koji je sada na drugom mestu, a premijer Turske Redžep Tajp Erdogan je pao s drugog mesta na treće.

Listu izdaje Kraljevski islamski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centar za strateške studije, međunarodni i nezavisni nevladin institut sa sedištem u Jordanu, kako je navedeno na njegovom sajtu.

U obrazloženju Cerićevog 44. mesta se navodi da se on smatra "jednim od najuticajnijh muslimanskih autoriteta današnjice".

"Reis-ul-ulema je vodeći islamski autoritet u Evropi... Javno je govorio o međuverskim inicijativama u islamskom svetu. Deklaraciju evropskih muslimana izdao je 2006. godine navodeći da su evropski muslimani posvećeni zajedničkim vrednostima prava, tolerancije, demokracije i ljudskih prava, vrednosti života, veri, slobodi itd... ", navodi Kraljevski islamski centar.

Prema obrazloženju, Cerić je u maju 2009. godine, "zanemarivši upozorenja o mogućim nasilnim pritiscima, posetio Srbiju i u Tutinu održao govor o potrebi jedinstva muslimana iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka".

Iz Bosne i Hercegovine na ovom popisu su se još našli Enes Karić, profesor Fakulteta islamskih nauka, i doktor Rusmir Mahmutćehajić, predsednik Međunarodnog foruma Bosna.

Popis "500 nauticajnijih muslimana u svetu za 2011. godinu" treća je po redu lista ove vrste koja se izdaje jednom godišnje. Izdavanje je počelo 2009. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.