Ceraru mandat za sastav slovenačke vlade

Izvor: RTS, 28.Avg.2014, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ceraru mandat za sastav slovenačke vlade

Slovenački parlament izabrao Mira Cerara za mandatara nove vlade. Cerar ima 14 dana da dostavi listu ministara.

Na tajnom glasanju Cerar je dobio 57 glasova, dok je 11 poslanika glasalo protiv njegovog imenovanja, prenosi Beta.

Premijer Aleksandar Vučić čestitao je novoizabranom predsedniku Vlade Republike Slovenije Miru Ceraru izbor na tu funkciju.

"Čestitam Vam na imenovanju za predsednika Vlade Republike Slovenije. Unapred se radujem radu na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zajedničkim prioritetima i jačanju naših bilateralnih odnosa", naveo je Vučić u čestitki.

Premijer je izrazio nadu da će se Cerar i u budućnosti zalagati da Slovenija ostane partner Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji.

"Želim Vam puno uspeha u vođenju prijateljske Slovenije", zaključio je Vučić.

Posle glasanja, Cerar je položio zakletvu i rekao da će poštovati pravni poredak, ravnati se prema svojoj savesti i svim snagama delovati za dobrobit Slovenije.

Cerar sada ima 14 dana da parlamentu dostavi listu ministara o kojima će poslanici glasati, posle čega će nova vlada biti formirana.

U novoj vladi biće Cerarova Stranka Mira Cerara, koja je na izborima 13. jula dobila 36 odsto glasova, Demokratska stranka penzionera (DESUS) i Socijalni demokrati.

U opoziciji će biti Slovenska demokratska stranka Janeza Janše, demohrišćanska Nova Slovenija Ljudmile Novak, Savezništvo prethodne premijerke Alenke Bratušek (SAB) i Udružena levica (ZL).

Prema raspoloživim informacijama, vlada – treća za 30 meseci – mogla bi da ima 15 ministara, od kojih bi osam bilo iz SMC-a, četiri iz DESUS-a i tri iz SD-a.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pahor dao mandat Ceraru

Izvor: RTS, 28.Avg.2014

Slovenački predsednik Borut Pahor predložio je za premijera stručnjaka za pravo Miru Cerara. Buduća vlada i parlament pred velikim izazovom, poručio je Cerar...Predsednik Stranke Mire Cerara (SMC), koja je na izborima 13. jula osvojila najviše glasova i mesta u novom parlamentu, zahvalio je Borutu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.