Čekajući Aleksandra Makedonskog

Izvor: Politika, 22.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekajući Aleksandra Makedonskog

Mediji i javnost dižu glas protiv odluke skopske opštine Centar da se u makedonskoj prestonici postavi grandiozni spomenik

Skoplje – Informacija iz sedišta skopske opštine Centar da je pitanje dana kad će se na Trgu Makedonija naći grandiozan spomenik Aleksandru Velikom, iznova je uzburkala makedonsku javnost.

Tako su letošnje polemike oko „virusa” spomenikomanije koji je zahvatio gradonačelnike pet skopskih opština aktuelizovane uoči >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novogodišnjih praznika. Zahvaljujući partijskoj podeljenosti među opštinskim savetnicima, planovi opštinara, pa i oni o izgradnji spomenika, redovno stižu do medija. Tako je obelodanjeno da je opština Centar ubudžetu za narednu godinu predvidela sedam miliona evra za podizanje spomenika značajnim ličnostima makedonske istorije.

Najveći deo tog novca biće utrošen za postavljanje grandiozne statue Aleksandra Makedonskog na konju, koja je već izlivena u „nekom italijanskom gradu”. Prema informacijama iz pomenute skopske opštine, za idejno rešenje i izradu statue već je potrošeno 500.000 evra. Tu su i honorari devetočlane komisije koja rukovodi projektom.

Najžešći protivnik nekontrolisanog podizanja skupih spomenika u makedonskoj prestonici je njen gradonačelnik Trifun Kostovski, koji ima podršku i građana i ovdašnjih medija. On tvrdi da će gradska uprava sprečiti zloupotrebu gradskog trga i novac građana.

M. Radenković

[objavljeno: 23/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.