Čekaju i gosti i Karađorđevići

Izvor: Politika, 27.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čekaju i gosti i Karađorđevići

Radovi na rekonstrukciji nekadašnjeg dvorca prvog jugoslovenskog kralja još traju, a naslednici kraljevske dinastije traže pravdu u Strazburu

Miločer – Hotel „Miločer”, nekadašnji dvorac Aleksandra Karađorđevića, nije otvoren ni ovog avgusta. Zakupac ovog prelepog zdanja, kompanija „Aman rizorts” iz Singapura, najavila je prvo da će delimično rekonstruisani objekat primiti prve goste u julu ove godine. Pošto su radovi prilično >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kasnili otvaranje je pomereno za avgust. No i glavni letnji mesec je na izmaku i oni koji su nameravali da u adaptiranim apartmanima čuvenog hotela provedu koji dan, moraće da promene plan. U enterijeru hotela se još radi. Na Kraljevoj plaži, koja se nalazi ispred hotela kupaju se oni koji mogu da za suncobran i ležaljku plate čak 30 evra dnevno. Na susednoj Kraljičinoj plaži koja je dobila ime po Mariji Karađorđević, koja je dovršila radove na miločerskom dvorcu nakon što je njen suprug Aleksandar poginuo u Marseju 1934. godine, nema kupača jer su nove gazde zabranile ulaz.

I dok čekaju gosti, čekaju i nadaju se i naslednici Tomislava i Andreja Karađorđevića, kojima je u porodičnoj podeli pripao „Miločer”. Oni su od crnogorskih vlasti preko svojih advokata zatražili da im se vrati imovina u Crnoj Gori, koju pored hotela i pratećih objekata u Miločeru, čini i dvorac „Ljeskovac” na Rijeci Crnojevića i kuća na Cetinju u kojoj je rođen kralj Aleksandar, koja je u prvim decenijama dvadesetog veka bila srpsko poslanstvo, a sada je u njoj smešten Etnografski muzej. Pravni stručnjaci, bliski vlasti u Crnoj Gori su takav zahtev dočekali na nož, uz obrazloženje da se imovina možda mogla vratiti dok je postojala državna zajednica Srbija i Crna Gora, ali sada više ne. Potom su se čula objašnjenja u stilu „ako se imovina ne vrati, uslediće novčano obeštećenje”. No, pošto stvari ne idu željenim tokom, naslednici dinastije su preko svojih pravnih zastupnika najavili da će pravdu tražiti pred međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu. I to ne samo za imovinu u Crnoj Gori, već i onu koju kraljevska porodica potražuje u Sloveniji (Bled, Bohinj, Brdo kod Kranja, Kamnička Bistrica) i Makedoniji (Demir kapija).

Kompanija „Aman rizorts” je hotel „Miločer” zajedno sa gradom hotelom Sveti Stefan i „Kraljičinom plažom” zakupila na 30 godina. Ugovorom je predviđeno da se u „Miločeru” i na Svetom Stefanu promeni enterijer, ali da se kamena zdanja spolja ne diraju, dok će „Kraljičina plaža” biti porušena da bi se na istoj lokaciji sagradio hotel. Sudeći po tome male su šanse da se objekti u Miločeru vrate ranijim vlasnicima.

Savo Gregović

----------------------------------------------------

Slovenci i kraljevska imovina

Slovenija, koja je ušla u EU, nije na zahtev princa Tomislava Karađorđevića vratila njihovu imovinu koja se nalazi u toj zemlji. Slovenci su neke stavove o toj imovini ugradili čak u svoj Ustav pozivajući se na poratne zakone po kojima je članovima kraljevske porodice bio zabranjen povratak u Jugoslaviju, a sva imovina konfiskovana. Išlo se do Strazbura odakle je stiglo crno na belo da Karađorđevići u Sloveniji nemaju šta da traže.

Inače svu imovinu na području bivše Jugoslavije su Karađorđevići kupili. No, osim poljoprivrednog kombinata Oplenac nijedno kraljevsko dobro do sada nije vraćeno naslednicima. Kombinat je to učinio prećutno, a na delu imanja se nalazi Zadužbina kralja Petra Prvog.

[objavljeno: 28/08/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.