Čačić podneo ostavku

Izvor: B92, 14.Nov.2012, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačić podneo ostavku

Zagreb -- Prvi potpredsednik Vlade Hrvatske Radimir Čačić podneo je ostavku na sve funkcije pošto ga je sud u Mađarskoj osudio na kaznu zatvora od 22 meseca.

On je osuđen zbog izazivanja saobraćajne nesreće 2010. sa smrtnim ishodom. "Ono što je najvažnije, ponoviću i izraziti duboko žaljenje zbog tragedije koja je pogodila prvenstveno porodicu nastradalih, ali nije ostavila male posledice ni na mene i moju porodicu", rekao je Čačić na konferenciji za novinare u sedištu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlade koju je održao zajedno s premijerom Zoranom Milanovićem.

Čačić je ponovio da podnošenjem ostavke ispunjava ranije dato obećanje da će to učiniti ako bude osuđen na bezuslovnu zatvorsku kaznu.

"Hrvatska javnost zna moj stav od prvog trenutka, nivo odgovornosti je nehat, ali ako bude takav nivo nehata da zasluži bezuslovnu presudu, da ću snositi konsekvence, svestan odgovornosti koju imam u odnosu na građane, funkcioniranje države, partnere u Vladi", dodao je Čačić, koji je premijeru zahvalio na podršci.

On, međutim, nije precizirao hoće li se povući i sa čelnog mesta u Hrvatskoj narodnoj stranci (HNS), drugoj po snazi partiji u vladajućoj koaliciji, rekavši da će stranački organi uskoro o svemu razgovarati.

Čačić nije odgovorio na pitanje kada će početi da služi zatvorsku kaznu i hoće li to biti u Hrvatskoj rekavši samo da će poštovati odluku pravosudnih organa Madjarske.

Premijer Zoran Milanović rekao je da mu je jako žao zbog svega što se dogodilo, pre svega porodice nastradalih i dodao da će do kraja nedelje biti poznato ime Čačićevog naslednika.

Resor ministra privrede po koalicionom sporazumu pripada HNS-u.

Prema rečima portparola suda u mađarskom Kapošvaru, Čačić će morati da odsluži pola kazne pre nego što bude mogao da pušten na uslovnu slobodu, a kaznu treba da počne da služi za mesec do dva. Hrvatski advokati pretpostavljaju da će kaznu moći da služi u Hrvatskoj.

U junu je prvostepenom presudom Čačić osuđen na 22 meseca zatvora, uslovno na tri godine, ali je pravosnažnom presudom ukinuta uslovna

kazna.

Na ovu odluku Čačić ne može da se žali na presudu i može da počne da služi kaznu u roku od dva meseca. Nepravosnažnom presudom. Nesreća se dogodila 8. januara 2010. godine u Mađarskoj i u njoj su poginule dve osobe. Presuda je izrečena u odsustvu Čačića.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatski ministar napušta vladu nakon presude

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Nov.2012

Prvi potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar privrede Radimir Čačić podneo je danas ostavku na sve funkcije u vladi pošto ga je sud u Mađarskoj jutros osudio na 22 meseca zatvora zbog saobraćajne nesreće 2010. sa smrtnim ishodom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.