CG: Zakon uvodi političku diktaturu stranaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2016, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Zakon uvodi političku diktaturu stranaka

Ekspert za ustavna pitanja, bivši predsednik Ustavnog suda Crne Gore Blagoje Mitrić, ocenio je da najavljeni leks specijalis u Crnoj Gori, koji treba da "ozakoni" politički sporazum o uslovima održavanja parlamentarnih izbora, može biti "uvod u pravnu anarhiju".

Mitrić je ukazao da taj zakon "nije u skladu" s Ustavom Crne Gore.

"Tačno je da leks specijalis derogira opšti zakon (lex specialis derogat legi generali). Međutim, i leks specijalis je, kao što mu ime >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kaže, zakon koji, kao i svi drugi zakoni, mora biti u skladu s Ustavom Crne Gore. Naime, politička podloga za ovakav leks specijalis je sporazum vlasti i opozicije o tzv. izbornom poverenju, kojim se faktički uvodi politička diktatura stranaka u rešavanju fundamentalnih ustavno-pravnih pitanja, kao što je formiranje vlasti", ocenio je Mitrić, a preneo podgorički portal Analitika.

Po njegovim rečima, popuna sadašnje crnogorske vlade, što je predviđeno tim sporazumom, biće protivustavna, jer, kako je objasnio, Ustav Crne Gore predviđa da se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz izborne volje građana.

Sporazum političkih partija o uslovima održavanja parlamentarnih izbora predviđa personalne izmene u sastavu Vlade Crne Gore, u koju će, prema najavi, ući opozicione partije, pri čemu će dobiti ministarska mesta u pet resora. Sporazum, takođe, predviđa učešće stranaka u upravljanju javnim preduzećima i ustanovama, čime se narušavaju principi radnih odnosa.

Na uveravanje da izmene u sastavu Vlade ne znače izbor nove vlade, već rekonstrukciju postojeće, Mitrić je odgovorio da, ako je tako, onda nije potrebno ni donositi leks specijalis.

Ustav nalaže, objasnio je Mitrić, da se Vlada može rekonstruisati samo kadrovima iz pobedničke političke partije ili koalicije na prethodnim izborima, a nikako ličnostima iz opozicije, a pogotovu ne opozicionih stranaka koje su formirane posle prethodnih izbora i do sada svoj uticaj nisu testirale na izborima.

Vladajuće i neke opozicione stranke u Crnoj Gori su pripremile predlog, kako je najavljeno, Sporazuma o demokratskim parlamentarnim izborima. Po tom Sporazumu, Vlada Crne Gore će do izbora, predviđenih za jesen ove godine, imati karakter "vlade izbornog poverenja". Njen je glavni zadatak da onemogući "zloupotrebu državnih resursa" u predizborne svrhe.

Rekonstruisana Vlada Crne Gore trebalo bi, prema najavi, da bude ozvaničena do kraja ovog meseca.

Ponudu za popunu Vlade predstavnicima iz opozicije ranije je dao premijer Milo Đukanović.

84

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Crna Gora: Profesor ustavnog prava ocenjuje da je zakon o "popuni" vlade uvod u pravnu anarhiju

Izvor: Blic, 20.Apr.2016, 01:02

Ekspert za ustavna pitanja, bivši predsednik Ustavnog suda Crne Gore Blagoje Mitrić, ocenio je da najavljeni leks specijalis u Crnoj Gori, koji treba da "ozakoni" politički sporazum o uslovima održavanja parlamentarnih izbora, može biti "uvod u pravnu anarhiju" i da svakako nije u skladu s Ustavom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.