Izvor: B92, 07.Sep.2010, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Vlada u četvrtak o sporazumu

Budva -- Crnogorski ministar pravde Miraš Radović kaže da će vlada u četvrtak usvojiti platformu za pregovore o ekstradiciji sa Srbijom i Hrvatskom.

On je rekao da Crna Gora treba da zaključi identične sporazume sa Srbijom i Hrvatskom.

Radović je istovremeno ocenio kao neprihvatljiv predlog Srbije da sporazumom o izručenju optuženih za organizovani kriminal i korupciju budu obuhvaćeni i optuženi za sitnija krivična dela.

Prema njegovim rečima,"borba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv organizovanog kriminala traži ista ili slična rešenja i sadejstvo različitih državnih organa različitih država", pa bi s toga, Crna Gora trebalo da sa Srbijom i Hrvatskom zaključi identične sporazume.

Radović očekuje da će najpre biti potpisan sporazum sa Hrvatskom, jer je "prva ponudila" zaključenje ugovora o izručenju optuženih za organizovani kriminal i korupciju, ali i zato što je Zagreb zainteresovan da sa Podgoricom potpiše ugovor sličan onome kakav je zaključen sa Srbijom.

Radović je rekao da je Srbija Crnoj Gori predložila šire rešenje, odnosno mogućnost izručenja ne samo okrivljenih za organizovani kriminal i korupciju već i onih koji se terete za "bagatelna krivična dela".

On je rekao da je takvo rešenje neprihvatljivo i objasnio da je reč o krivičnim delima za koja se "u najvećem broju slučajeva ne izriče zatvorska kazna već uslovna presuda ili novčana kazna".

"Sve će to biti stvar pregovora", dodao je Radović koji nije mogao da precizira da li će sporazum o izručenju sa Srbijom biti potpisan do kraja meseca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.