CG: Traže istragu protiv DPS-a

Izvor: B92, 18.Feb.2013, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Traže istragu protiv DPS-a

Podgorica -- Grupa aktivista pozvala je Tužilaštvo Crne Gore da pokrene istragu povodom snimaka sa sednica DPS-a na kojima se govorilo o partijskom zapošljavanju.

Grupa crnogorskih univerzitetskih profesora, novinara i aktivista nevladinog sektora pozvala je Tužilaštvo da reaguje povodom objavljenih audio-snimaka sa sednica organa Demokratske partije socijalista, na kojima se govorilo o zloupotrebi javnih resursa i partijskom zapošljavanju.

Podgorički list "Dan" objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ranije u nekoliko nastavaka transkripte sa sastanka rukovodstva DPS-a od 30. juna prošle godine, na kome je dogovarano da se novcem iz budžeta obezbedi zapošljavanje isključivo članova i simpatizera te stranke, kako bi se obezbedilo što više glasova na parlamentarnim izborima, koji su održani 14. oktobra. Grupa je u apelu Tužilaštvu navela da su objavljeni snimci dokaz toga da izbori u Crnoj Gori nisu demokratski i slobodni.

Oni su pozvali Tužilaštvo da hitno pokrene istragu povodom snimaka sa sednica Glavnog odbora i drugih organa DPS, povodom, kako su pojasnili, izlaganja pojedinih učesnika koji govore o zloupotrebi javnih resursa, kupovini glasova, nezakonitom zapošljavanju, manipulacijama direktora i brisanju nepodobnih birača iz spiskova.

Na osnovu toga Tužilaštvo treba da pokrene krivični postupak protiv vrha DPS-a zbog rušenja ustavnog poretka zemlje, diskriminacije građana i kršenja prava na slobodu izbora, navodi se u apelu.

Potpisnici apela su pozvali demokratsku javnost, nevladine organizacije, nezavisne medije, opozicione partije i slobodne pojedince da se udruže zbog, kako su naveli, odbrane dostojanstva, ustavnog poretka i prava na slobodno izjašnjavanje.

Oni su apelovali na manju članicu vladajuće koalicije - Socijaldemokratsku partiju i stranke manjina da, kako su kazali, ne učestvuju u rušenju Ustava i zakona zajedno sa DPS-om, već da što pre napuste aktuelnu Vladu Crne Gore i da se, zajedno sa opozicijom i drugim demokratskim snagama, udruže radi formiranja tehničke vlade koja bi organizovala prve slobodne izbore u Crnoj Gori.

Lider Pokreta za promene i jedan od čelnika Demokratskog fronta Nebojša Medojević inicirao je ranije daans da se pred Ustavnim sudom Crne Gore pokrene procedura za zabranu rada DPS-a zbog, kako je naveo, masovnog kršenja ljudskih prava.

Prema njegovim rečima, nakon afere "Snimak" jasno je da se diskriminacija ogleda u zloupotrebi državnih organa, javnih i preduzeća u većinskom vlasništvu države u cilju sprečavanja građana, za koje DPS sumnja ili zna da ne glasaju za tu partiju, da ostvare svoja prava i uživaju slobode zagarantovane Ustavom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CG: Aktivisti traže istragu DPS-a

Izvor: Akter, 18.Feb.2013

Grupa aktivista pozvala je Tužilaštvo Crne Gore da pokrene istragu povodom snimaka sa sednica DPS-a na kojima se govorilo o parijskom zapošljavanju

Nastavak na Akter...

DPS pod lupom zbog muljanja oko izbora

Izvor: Mondo, 19.Feb.2013, 12:41

Tužilaštvo Crne Gore analizira objavljene snimke sa sednica organa Demokratske partije socijalista (DPS) i uskoro će saopštiti stav da li u njima ima elemenata krivičnih dela, objavili su današnji podgorički mediji...Predstavnici crnogorske opozicije i civilnog sektora ranije su pozvali Tužilaštvo...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.