Izvor: B92, 14.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Suđenje za navode o terorizmu

Podgorica -- U Podgorici počelo suđenje osamnaestorici Albanaca koji se sumnjiče za planiranje terorističkih akcija.

Jedan od uhapšenih u akciji "Orlov let", Đon Dedvukaj, izjavio je da se ne oseća krivim i da nije učestvovao u pripremanju terorističkih akcija sa ciljem stvaranja albanske regije u Crnoj Gori, kako to tvrdi tužilaštvo. Dedvukaj je kazao da nema veze ni sa kakvom organizacijom koja je pripremala terorističke akcije, da se ne bavi politikom i da nema saznanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da takva organizacija uopšte postoji.

On je ispričao da je policija 9. maja "upala u njegovu kuću, da je tražila oružje i da je našla samo jedan pištolj, star više od 30 godina, koji je pripadao njegovom ocu, a koji nije bio registrovan".

Dedvukaj je kazao da su ga policajci zatim bacili u plastenik i tukli, nakon čega su ga odveli u Centar bezbednosti, gde su nastavili da ga tuku do "besvesti", da mu prete da će mu "zaklati decu" i da mu psuju majku albansku.

"Ne znam o čemu se ovde radi, ja sam bolji i lojalniji građanin ove države od njih koji su me tukli", kazao je on.

Dedvukaj je kazao i da neke od ostalih optuženih poznaje, kao i da poznaje neka od osoba sa Kosova, čija se imena pominju u optužnici pod sumnjom da su "kao pripadnici bivše OVK nameravali da izvode akcije po Crnoj Gori i da su u tom cilju više puta boravili u Malesiji".

Dodao je da nema informacija da su oni ikada dolazili u Crnu Goru.

On je kazao da se sa njima upoznao posle rata na Kosovu, kada je tamo često odlazio jer je radio sa "naftom i alkoholnim pićem za Dragana Perovića" - brata bivšeg ministra inostranih poslova i sadašnjeg ambasadora Crne Gore u Sloveniji Branka Perovića.

Dedvukaj je kazao i da se poslednji put sa njima sreo najmanje osam meseci pre hapšenja, u septembru prošle godine.

On je kazao da je tokom prošle godine u Albaniju išao 20-30 puta, da nikada nije bio u SAD, ali da je iz te države od trojice braće dobijao izvesne sume novca, ne želeći da kaže koliko tačno, jer se radi o privatnoj stvari.

Na početku današnjeg pretresa advokati odbrane su zatražili da se iz dokaznog postupka izuzme dnevnik jednog od optuženih, Antona Siništaja, koji su pojedini mediji objavili u nastavnicima i u kojem su opisane namere udruženja jer, kako su naveli, tužilaštvo ih nije u zakonskom postupku pribavilo, a privatni spisi ne mogu biti dokazno sredstvo, ukoliko se vlasnik sa tim nije saglasio.

Specijalna tužiteljka Stojanka Radović se tome usprotivila, navodeći da je Siništaj dao odobrenje i da je sam priznao da je autor.

Optuženima se, na osnovu optužnice specijalne tužiteljke za organizovani kriminal Stojanke Radović, stavljaju na teret krivična dela uduživanja radi ugrožavanja ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore.

Navodi se da su optuženi, njih 18, za cilj imali "stvaranje teritorijalne regije naseljene albanskim stanovništvom u okviru Crne Gore, da bi ih u tom cilju finansiralo albansko udruženje iz Detroita, a da bi vojnu podršku u ljudstvu dobijali iz redova Oslobodilačke vojske Kosova".

Cilj udruženja je bilo zauzimanje važnih objekata od značaja za bezbednost i snadbevanje građana, karaula, stanica policije, mostova i objekata distribucije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.