Izvor: B92, 06.Apr.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Stala proizvodnja u Železari

Podgorica -- Proizvodnja u svim pogonima nikšićke železare, izuzev u Kombinovanoj valjaonici je ugašena, saopšteno je iz te fabrike.

Obustava proizvodnje prourokovana je, uglavnom, globalnom ekonomskom krizom koja je posebno zahvatila industriju čelika. U saopštenju je navedeno da je poslovanje bilo relativno dobro u prva tri kvartala 2008, ali su poremećaji na svetskom tržištu ugrozili poziciju Železare.

Dodaje se da su glavni uzroci višemesečni nedostatak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnog kapitala, nerešena pitanja sredstava za realizaciju investicija, kao i poremećaj u snabdevanju čeličnim otpadom, koji je osnovna sirovina.

Ističe se da je odbor direktora, iako svestan težine takve odluke, zaključio da treba prekinuti rad u ključnim pogonima fabrike.

"Odbor direktora, u saradnji sa Vladom i većinskim vlasnicima, preduzima mere za pokretanje proizvodnje u što kraćem roku", saopštila je uprava.

Dodaje se da radnici nisu poslati na prinudni odmor, već imaju "ograničeni prekid rada bez krivice zaposlenog". Crnogorski zakon o radu, naime, ne poznaje institut prinudnog odmora.

Iz uprave su negodovali i što Janko Vučinić komentariše situaciju u Železari, jer smatraju da on vise nije predsednik kompanijskog sindikata, pošto je otpušten u oktobru prošle godine.

Vučinić je i danas pozvao Vladu da preispita kupoprodajni ugovor koji je sklopila sa kompanijom Montenegro spešialiti stils (MNNS), ističući da je prekršen u delu ugovorenih investicija.

Uprava Železare je dala Vučiniću otkaz, sa obrazloženjem da je javnosti dao netačne podatke o poslovanju fabrike.

On je tada protestovao protiv smanjenja zarada zaposlenim, a zbog otkaza je tužio Železaru.

Zbog odluke o privremenom gašenju proizvodnje u Železari, više od 1.000 od ukupno 1.536 radnika je upućeno kući sa 80 odsto osnovne zarade.

Prekid proizvodnje će, kako je uprava Zzelezare ranije najavila, trajati dvadesetak dana.

Radnici su o prekidu proizvodnje obavešteni u petak, preko oglasne table.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.