Izvor: B92, 15.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Sporazum o pridruživanju EU

Podgorica -- Crna Gora je parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruženju Evropskoj uniji, Srbija i BiH jedine u Evropi bez tog sporazuma.

Dok Srbija ni posle skoro dva meseca nema novu vladu, koja bi eventualno ispunila uslove za nastavak pregovora sa Evropskom unijom, država sa kojom je doskora živela u zajednici parafirala je Sporazum o pridruživanju Uniji. Tako su Srbija i Bosna i Hercegovina ostale jedine balkanske države koje još nisu stigle do tog sporazuma. Glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razlog je što nisu uhapšeni optuženi za ratne zločine.

Crnogorski premijer Željko Šturanović i evropski komesar za proširenje Oli Ren parafirali su sporazum u Podgorici oko 16 časova.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao je u Podgorici da se nada da će Srbija moći da nastavi pregovore čim preduzme konkretne akcije u ispunjavanju obaveza prema Hagu.

"Kada budu nastavljeni pregovori sa Srbijom, biće potrebno nekoliko meseci da Srbija dostigne nivo saradnje sa Unijom koji ima Crna Gora", rekao je on.

"Nadam se da će brzo moći da se nastavi proces pridruživanja Uniji. Srbija mora da preduzme konkretne akcije da bi ispunila obaveze prema Hagu”, rekao je on.

"Verujem da je napredak u procesu evropskih integracija prioritet za novu vladu Srbije. Kada Srbija preduzme delotvornu akciju na planu saradnje sa Haškim tribunalom, uslediće novi koraci i parafiranje sporazuma o stabilizaciji I pridruživanju", kaže on.

Potpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zemlja postaje pridružena članica EU, što je ključan institucionalni korak ka ostvarivanju punopravnog članstva u Uniji.

Crna Gora je pregovore o Sporazumu počela 10. oktobra 2005, sa Srbijom, u okviru državne zajednice SCG, ali su oni suspendovani početkom maja prošle godine zbog nedovoljne saradnje s Haškim tribunalom.

Pregovori s Crnom Gorom su nastavljeni nakon proglašenja samostalnosti, a tehnički deo pregovora je završen 1. decembra 2006.

Sporazum obavezuje Crnu Goru na jačanje administrativnih kapaciteta, posebno državnih institucija, stvaranje uslova za nezavisnost sudstva, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, vladavinu prava i primenu evropskih propisa u gotovo svim segmentima društva.

Posle parafiranja Sporazuma sledi njegovo potpisivanje, potom ratifikacija u parlamentima Crne Gore i članica EU, a zatim sporovođenje.

A Srbija?

Posle današnjeg potpisivanja sporazuma s Crnom Gorom, Srbija i Bosna i Hercegovina ostaće jedine zemlje u regionu koje nemaju zaključen ugovorni odnos sa Evropskom unijom.

Sarajevo je u odnosu na Beograd u prednosti jer su pregovori završeni i čeka se odobrenje članica Unije kako bi Sporazum o stabilizaciji bio parafiran.

EU je u maju prošle godine prekinula pregovore sa Srbijom jer nije ispunjena obaveza saradnje s Haškim tribunalom. Na poslednjem samitu lidera Unije saopšteno je da će pregovori biti nastavljeni kada Beograd pokaže jasnu nameru da sarađuje s Hagom.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruženje EU Tanja Miščević objašnjava za B92 da pregovori s Briselom ne mogu da budu nastavljeni dok u Beogradu ne bude formirana Vlada.

"Ostalo je vrlo malo toga o čemu treba pregovarati. Nadam se da, od dana kada nastavimo pregovore, za dva meseca možemo da ih okončamo", kaže ona.

"Onda ide procedura upoznavanja članica EU, koja može da bude vrlo efikasna i kratka, mesec ili dva dana, ali može da bude i duga. Optimista sam i nadam se da od momenta kada otvorimo pregovore, za dva do pet meseci možemo biti u situaciji u kojoj je Crna Gora", kaže ona.

Tanja Miščević navodi da se od prekida pregovora do sada nijednog trenutka nisu vodili nikakvi, pa ni neformalni, razgovori sa EU o Sporazumu.

Ona kaže da je jedino u Beogradu, posle razlaza državne zajednice, korigovan tekst Sporazuma, iz kog su izbačeni delovi koji su se odnosili na Crnu Goru.

"Ni mi, a ni Evropska komisija nismo imali dozvolu da pregovaramo o tekstu Sporazuma. To ćemo uraditi tek kad takva dozvola dođe iz Brisela. Ono što smo mi uradili jeste da smo konstantno u dodiru sa Sporazumom i da gotovo na 10 do 15 dana prođemo kroz njega", kaže ona.

"Napravili smo plan njegove primene i preveli ga na srpski. Ono što nam je namera jeste da, kada se otvore pregovori, da se mi ne čekamo i da to bude vrlo brzo završeno", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.