Izvor: B92, 03.Nov.2010, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG-MK: "Prirodna Albanija" nerealna

Podgorica -- Predsednici Crne Gore i Makedonije Filip Vujanović i Đorđe Ivanov ocenili da ideja o projektu takozvane "prirodne Albanije" nije realna i ne može imati podršku.

Vujanović je u Podgorici rekao da ga raduje što takve ideje nemaju podršku albanske populacije i njihovih političara u Crnoj Gori.

Novoformirana organizacija "Lista za prirodnu Albaniju", koju predvodi politički analitičar Koče Danaj, promovisala je u subotu u Tirani platformu koja predviđa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << formiranje jedne države za sve Albance na ovim prostorima.

"Radi se o ideji koja ne može imati podršku u Crnoj Gori. Albanci u Crnoj Gori su građani Crne Gore i svoju budućnost treba da grade u njoj, a Crna Gora je posvećena da im obezbedi punoću njihovog nacionalnog identiteta svih prava", kazao je on.

Makedonski predsednik je kazao da teze o "prirodnoj Albaniji" predstavljaju "izbornu retoriku za političku mobilizaciju", kao i da će čitav region i svi njegovi stanovnici jednog dana biti zajedno u okviru Evropske unije.

Što se tiče pitanja crkve, dvojica predsednika su kazali da, ako se želi izbeći crkveni problem, onda treba poštovati princip odvojenosti države i crkve.

Država ne treba da se bavi crkvenim pitanjima, jednako kao što crkve ne treba da se bave političkim pitanjima, složili su se predsednici Crne Gore i Makedonije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.