Izvor: B92, 04.Apr.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš u Zagrebu

Zagreb, Beograd -- Džordž Buš stigao u Zagreb, gde se večeras sastao sa predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem, a sutra susret i sa premijerom Ivom Sanaderom.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić u večerašnjoj zdravici u čast američkog predsednika Džordža Buša rekao je da se hrvatsko-američki odnosi konstantno kreću uzlaznom linijom, i izrazio uverenje da Hrvatska u SAD može da ima čvrstog i pouzdanog prijatelja i saveznika.

Buš je sa suprugom Laurom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doputovao danas u posetu Hrvatskoj, a u njegovoj pratnji su i državna sekretarka Kondoliza Rajs, savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli i kompletna državna delegacija koja je dva dana ranije učestvovala na samitu zemalja članica NATO saveza u Bukureštu.

Mesić je u svojoj zdravici posebno zahvalio američkom predsedniku na podršci koju su SAD pružale realizaciji dva najvažnija prioriteta hrvatske spoljne politike - ulasku u NATO i Evropsku uniju, pri čemu je naglasio da je Hrvatska svesna svoje odgovornosti u regionu, Evropi i svetu i da će znati da opravda poverenje koje joj se ukazuje.

Naglašavajući da je posebno značajna činjenica da je Buš prvi američki predsednik koji je zvanično posetio samostalnu Hrvatsku, Mesić je istakao kako je Amerika relativno mlada zemlja "koja je u kratkom periodu, i u dva svetska rata, dala nemerljiv doprinos borbi protiv zla i tiranije i pobedi ideja slobode i demokratije".

Američki predsednik je naglasio da bi trebalo proslaviti i pozivnicu Hrvatskoj "da postane jedan od nabližih američkih saveznika".

"Gospodine predsedniče, vrlo smo ponosni na naše odnose jer delimo zajedničke vrednosti, verujemo u ljudska prava, dostojanstvo, i pravo svakog čoveka na slobodu, ali smo isto tako svesni da takve vrednosti zahtevaju žrtve", kazao je Buš, dodajući kako posebno pozdravlja hrvatske napore da se pomogne mladoj demokratiji Avganistana.

Hrvatski predsednik ugostio je večeras visokog američkog gosta, a nakon zvaničnog dela razgovora dvojice predsednika i delegacija dve zemlje priređena je svečana večera na koju su, osim američkih gostiju, pozvani i visoki zvaničnici iz hrvatskog političkog i javnog života.

Buša dočekali i protesti

Džordža Buša, uz počasti, dočekali su i brojni protesti. Više nevladinih organizacija i pokreta, kako desnice, tako i levice i anarhista, okupljenih u Antiimperijalističku akciju, organizovao je danas protest zbog posete američkog predsednika, kome je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi.

Okupljenima se obratilo nekoliko glumaca zagrebačkih pozorišta, koji su izvodili satirički igrokaz na Bušov račun, a brojni transparenti imali su prilično oštre poruke.

Organizatori su ocenili da nije došlo više ljudi jer je grad bio blokiran i zato jer se do poslednjeg trenutka nije znalo da li će protesti biti dozvoljeni ili zabranjeni.

Učesnici su se nakon skupa odšetali do Cvetnog trga, gde je, u organizaciji nevladinih organizacija Centar za mirovne studije, Dokumenta i Zelena akcija, održan mirni protest u pomen svim žrtvama NATO-a i Bušove politike.

Na trgu se okupilo skoro 1.000 ljudi, koji su uz transparente palili sveće, a među njima je bio veći broj nevladinih aktivista i ličnosti iz sveta kulture.

Kako je za Tanjug izjavila nevladina aktivistkinja Vesna Teršelič, jedan od organizatora skupa, odziv je više nego dobar s obzirom da se je policija prvo odobrila skup, pa su ga onda juče zabranile gradske vlasti i ministar policije Berislav Rončević, da bi nakon sat vremena stigao poziv da se skup dozvoljava, ali bez upotrebe ozvučenja i projekcije filmova.

Ocenivši da se tu radilo o pokušaju narušavanja ustavnog prava na okupljanje, ona je dodala da je zabrana povučena najverovatnije na inicijativu premijera Ive Sanadera.

Jedan od organizatora skupa, Goran Bosanac, rekao je da se protestuje zbog ratne politike Buša i NATO-a i da se paljenjem sveća odaje počast žrtvama, dok je jedan od učesnika skupa, nevladin aktivista Srđan Dvornik naglasio da se Hrvatska gura u organizaciju koja smišljeno precenjuje, pa i izmišlja opasnosti od pojedinih država u svetu.

Ovi skupovi su podstakli građane da se intenzivnije upisuju za peticiju kojom se traži da se za ulazak Hrvatske u NATO raspiše referendum. Za petuciju je do juče prikupljeno više od 70.000 potpisa, od potrebnih 450.000, za šta je rok do 12. aprila.

Za vreme prolaska predsedničke kolone ulicama bilo je onih koji su aplaudirali, većina građana je mirno stajala, a bilo je i onih koji su dovikivali "Buš Sadame" i "Buš j... se".

Neviđene mere obezbeđenja

Posetu predsednika Sjedinjenih Američkih Država prate najviše mere obezbeđenja do sada. Prema navodima hrvatskih medija, stotine američkih agenata proteklih dana brižljivo su "pročešljavale" moguće maršrute kretanja kolone vozila u kojoj će biti američki predsednik.

Šahtovi na tim pravcima su zavareni, svi reklamni panoi prekontrolisani i zapečaćeni, a građanima je savetovano da se zbog sopstvene bezbednosti ne pojavljuju na prozorima svojih stanova. Takođe, u Zagrebu je izmenjen i režim saobraćaja.

Nevladine organizacije su zbog neslaganja sa Bušovom politikom za danas najavile proteste u Zagrebu. U američkoj delegaciji su i državna sekretarka Kondoliza Rajs i savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli.

Džordž Buš sutra putuje u Soči gde će provesti vikend kao gost Vladimira Putina.

Banja Luka: Uhapšena jedna osoba

Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena izjavio je danas da je u Banjaluci uhapšena osoba koja je predstavljala pretnju za boravak američkog predsednika Džordža Buša u Hrvatskoj.

"Za lice koje je popodne uhapšeno u Banjaluci imali smo saznanja da bi zbog veze sa trgovinom oružja moglo biti pretnja ovoj poseti", rekao je Pena novinarima.

On je dodao da je o ovom hapšenju obavešten MUP Hrvatske.

Anti-imperijalistički protest u Beogradu

U Zagreb večeras stižu komunisti iz svih delova sveta. Neki od njih okupili su se danas na beogradskoj Slaviji.

Omladinci, drugovi i pioniri komunistčkih partija iz Srbije, ali i Evrope iskazali su protest protiv NATO-a i posete američkog predsednika Hrvatskoj. U Beogradu su im se pridružili "drugovi" komunisti iz Srbije, koji smatraju da je ovaj pokret u Evropi sve jači.

"Mi smo ovde da ujedinimo ljude, verujemo da možemo da ujedinimo i narode da ponovo počnu da veruju u mir i da stvorimo svet mira bez etničkih i polotičkih razlika", rekao je Taigo Viera, proleter iz Portugalije.

"Ove manifestacije napravljene su protiv agresivno imerijalizma i agresivnog nato pakta koji preti da progurta prvo Srbiju a posle i ceo slobodoljubivi svet", kaže Vladimir Radovanović, proleter iz Beograda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bush stiže u Hrvatsku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Apr.2008

Američki predsjednik George W. Bush stiže u dvodnevnu posjetu Hrvatskoj. Bush će razgovrati s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom. Predviđeno je i obraćanje građanima. U Zagreb, prema najavama, dolazi izaslanstvo koj ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Zagreb pod opsadom zbog Buša

Izvor: Blic, 04.Apr.2008

Američki predsednik Džordž Buš je juče sa suprugom Lorom i Kondolizom Rajs, američkim državnim sekretarom, doputovao u 24-časovnu posetu Hrvatskoj, dan nakon što je ta zemlja zvanično sa samita u Bukureštu pozvana da postane članica NATO-a...Bušov avion sleteo je na zagrebački „Pleso"...

Nastavak na Blic...

Džordž Buš u Zagrebu

Izvor: BBC na srpskom, 04.Apr.2008

Hiljade Zagrepčana dočekale američkog predsednika na Markovom trgu, ispred Sabora. 'Dobri jitro' i dobrodošli u NATO. Američki lider izrazio žaljenje što i Makedonija nije dobila poziv za članstvo.

Nastavak na BBC na srpskom...

Danas razgovori Sanader - Buš

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Apr.2008, 23:37

Predsjednik SAD Džordž Buss (George Bush), koji je juče stigao u zvaničnu posjetu Hrvatskoj, drugog dana svog boravka u Zagrebu sastaće se sa premijerom Ivom Sanaderom. Posle sastanka predvidjeno je da dvojica visokih političara daju izjave za medije ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.