Izvor: B92, 05.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarski predsednik bivši doušnik?

Sofija -- Aktuelni predsednik Bugarske, lider jedne vladajuće stranke i 19 poslanika navodno su bili nekadašnji saradnici tajnih službi.

Tako je juče naveo specijalni panel koji ispituje dosijea bugarske policije iz vremena komunizma. Na spisku se nalaze predsednik Georgi Prvanov, Ahmed Dogan, čija stranka predstavlja veliku tursku manjinu u vladajućoj koaliciji, 19 sadašnjih članova parlamenta od ukupno 240 poslanika, dok je još njih 23 bilo na visokim položajima pod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prvanovim ili prethodnim šefovima država.

Panel je počeo rad u aprilu posle usvajanja zakona krajem 2006. godine, kojim se nalaže otvaraje tajnih dosijea od pre 1989. godine. Spisak od 138 saradnika, od ukupno 1.794 proverenih imena, objavljen je na vebsajtu panela.

Jedna od prvih poteza panela bio je da razotkrije kao doušnika Prvanova, koji je na mestu predsednika od januara 2002. a re-izabran je prošle godine.

Njegovo ime se ponovo pojavljuje na današnjoj listi pošto je ranije bio član parlamenta.

Prvanov je demantovao da je bio doušnik i rekao je da je samo napisao prikaz knjige čoveka za koga se kasnije ispostavilo da je bio član tajne službe.

Međutim, opozicija tvrdi da mnogi dokumenti nedostaju i da je on naredio da oni budu uništeni.

U toku rada se očekuje da komisija otvori dosijea svih ključnih javnih ličnošti, uključujući političare, visoke funkcionere, sudije i istaknute novinare.

Zakon ne predviđa bilo kakve kazne za one za koje se utvrdi da su radili za tajnu policiju, ali članovi panela veruju da će njihov rad ipak koristiti da zaleči prethodne rane.

"Očekujemo da otkrića imaju lekovit efekat na društvo, makar i zakasneli," rekla je Ekaterina Bončeva, jedna od šest članova panela.

Ona je rekla da je Bugarska pored Albanije poslednja od bivših komunističkih zemalja koje su objavile tajne arhive vezane za njenu prošlost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.