Bugarski ministar u pritvoru zbog restrikcija vode i uvoza otpada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2020, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarski ministar u pritvoru zbog restrikcija vode i uvoza otpada

Bugarsko tužilaštvo optužilo je bugarskog ministra za zaštitu životne sredine Nena Dimova da je namerno loše rukovodio krizom nastalom zbog restrikcija vode u gradu Pernik na zapadu Bugarske.

Ranije danas bugarska vlada je saopštila da je premijer Bugarske Bojko Borisov prihvatio ostavku Dimova koji je proveo noć u zatvoru zbog restrikcija vode i uvoza otpada, prenosi Rojters.

Tužilaštvo je navelo da Dimov nije preduzeo odgovarajuće mere kako bi se sprečilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << isušivanje brane iz koje se Pernik i okolna sela snabdevaju vodom, iako je primio brojna upozorenja i izveštaje o smanjenju nivoa vode.

"Oko 97.000 stanovnika neće imati normalan pristup pijaćoj vodi narednih pet meseci. To je najveća šteta", rekao je glavni tužilac Angel Kanev i dodao da je Dimov dozvolio da se industrijski korisnici snabdevaju vodom iz brane iako je bio obavešten još 2018. godine da je nivo vode počeo da opada.

Zbog krize u snabdevanju vodom koja je trajala oko dva meseca i koja je pogodila oko 100.000 stanovnika Bugarske, organizovani su brojni protesti, a opoziciona stranka socijalista tražila je glasanje o poverenju vladi Borisova.

Ukoliko Dimov bude okrivljen, preti mu do osam godina zatvora.

Tužilac je rekao i da će Dimov ostati i naredna 72 sata u pritvoru.

Dimov je ranije negirao sve optužbe.

Infrastruktura za snabdevanje Pernika vodom nije obnavljana više od 50 godina zbog čega gubi više od 70 odsto pijaće vode.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bugarski ministar smenjen jer je izazvao nestašicu vode

Izvor: Danas, 10.Jan.2020

Bugarski premijer Bojko Borisov smenio je ministra zaštite životne sredine Nena Dimova koji je optužen za namerno loše upravljanje snabdevanjem vodom jednog grada u zapadnoj Bugarskoj.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.