Bugarska odredila rutu gasovoda do Srbije

Izvor: RTS, 03.Jan.2013, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska odredila rutu gasovoda do Srbije

Bugarska odabrala put kojim će deo gasovoda Južni tok prolaziti kroz tu zemlju. Od četiri predloga izabrana je najkraća ruta od Novog Iskara do granice sa Srbijom.

Vlasti Bugarske odabrale su rutu preko koje će biti izgrađena gasna interkonekcija prema Srbiji, kao deo gasovoda Južni tok, saopšteno je u Sofiji.

Od četiri predloga izabrana je najkraća ruta koja će ići od Novog Iskara, blizu Sofije, ka Slivnici, Dragomanu, Kostinbrodu do Kalotine, na granici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa Srbijom, preneli su bugarski mediji.

Zamenica ministra energetike Bugarske Jevgenija Haritonova rekla je da će gasna interkonekcija između Bugarske i Srbije stabilizovati tržište prirodnog gasa i pružiti uveravanje Evropskoj komisiji da je vlast u Sofiji ozbiljna po tom pitanju.

Haritonova je objasnila da je izabrana ruta, pored toga što je najkraća i ekološki najprihvatljivija, zbog čega neće biti neophodna izrada posebnog dokumenta o uticaju na životnu sredinu.

"Zahvaljući gasnoj vezi između Srbije i Bugarske, naša zemlja će imati pristup skladištima gasa u Mađarskoj, tako da ćemo moći sami da biramo snadbevača. Bugarska će biti u prilici da dobije gas iz Centralne Evrope", rekla je Haritonova.

Ona je naglasila da projekat "Priprema, studija i dizajn konstrukcije gasne interkonkcije Bugarska-Srbija" košta 437.000 evra.

Premijeri Srbije i Bugarske, Ivica Dačić i Bojko Borisov, potpisali su 14. decembra u Briselu memorandum o izgradnji sistema povezivanja gasovoda Srbije i Bugarske. Gradnja sistema će početi polovinom 2013. godine, a biće završen 2015. godine.

Projekat, koji se sprovodi uz učešće Evropske komisije, koštaće između 100 i 200 miliona evra, od kojih će za Srbiju biti izdvojeno 62 miliona evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.