Izvor: B92, 21.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska: Slab odziv birača

Sofija -- Birači u Bugarskoj slabo se odazvali na prvim izborima za evropski parlament. Na birališta je izašlo tek 28,6 odsto birača.

Nova bugarska stranka desnog centra GERB i vladajući socijalisti osvojili su najviše glasova na prvim izborima za evropske poslanike u Bugarskoj, pokazuju zvanični rezultati na osnovu 98,4 odsto izbrojanih glasova.

Kako javljaju agencije, partija Građani za evropski razvoj Bugarske osvojila je 21,77 odsto glasova, a Socijalistička >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partija Bugarske 21,42 odsto. Stranka turske manjine Pokret za prava i slobode, članica vladajuće koalicije, osvojila je 20,14 odsto glasova.

Ultranacionalistička stranka Ataka osvojila je 14,20 odsto glasova, a treća članica vladajuće koalicije, liberali bivšeg cara Simeona i premijera, dobili su 6,28 odsto glasova.

Prema procenama tri instituta za istraživanje javnog mnjenja, GERB, socijalisti i MDL trebalo bi da u Evropskom parlamentu imaju po pet poslanika od 18, koliko pripada Bugarskoj. Stranci Ataka trebalo bi da pripadnu dva ili tri poslanička mesta.

Državna izborna komisija trebalo bi da u utorak ili sredu saopšti tačan raspored mandata.

Ocenjuje se da je razlog za slabu izlaznost razočaranost birača sporošću reformi i slabom borbom protiv kriminala koje je u protekle dve godine sprovela koaliciona bugarska vlada.

Bugarska i Rumunija postale su članice EU u januaru. Obe zemlje suočene su sa opasnošću sankcija Unije, možda ubrzo posle izveštaja Brisela 27. juna o napretku u sprovođenju reformi u oblasti sudstva i borbe protiv kriminala i korupcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.