Izvor: B92, 06.Jul.2009, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska: Borisov proglasio pobedu

Sofija -- Bojko Borisov, lider bugarske opozicione desničarske partije koja je pobedila na parlamentarnim izborima, izjavio da očekuje da će biti novi premijer Bugarske.

"Preuzeću odgovornost da vodim novu vladu", izjavio je Borisov, nekoliko sati po zatvaranju birališta. Bugarska desničarska opoziciona stranka Građani za evropski razvitak Bugarske (GERB) osvojila je, prema delimičnim rezultatima, 43,8 odsto glasova na parlamentarnim izborima u toj zemlji.

Ovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezultati zasnovani su na 32 odsto prebrojanih glasova, javljaju agencije.

Iza partije GERB slede vladajući socijalisti sa 18,4 procenta osvojenih glasova.

Popularnost partije GERB se velikim delom vezuje za ime njenog harizmatičnog lidera Bojka Borisova, gradonačelnika Sofije.

On obećava da će se konačno obračunati sa korupcijom i organizovanim kriminalom koji već nekoliko decenija nagrizaju bugarsko društvo.

Zbog tih problema, koji još nisu rešeni, Bugarska nije dobila pomoć od 500 miliona evra od EU, čiji punopravni član je postala 2007. godine.

Uhapšen zamenik ministra zbog mita

Zamenik ministra za vanredne situacije u odlazećoj bugarskoj vladi Aleksandar Filipov uhapšen je danas zbog sumnje da je učestvovao u organizovanoj grupi za podmićivanje glasača, rekao je tužilac Sofije Nikolai Kokinov, prenela je bugarska novinska agencija Fokus.

Jedini zamenik ministra koji pripada romskoj manjini Filipov biće optužen za "zlouptorebu položaja i formiranje grupe za kupovinu glasova".

Kampanja uoči jučerašnjih parlamentarnih izbori u Bugarskoj bila je obeležena brojnim optužbama za manipulisanje biračima, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske saopštilo je da je do juče stiglo 175 takvih optužbi.

Kako navodi agencija AFP, davanje mita, hrane i obećanja o zaposlenju biračima, posebno Romima, rasprostranjena su praksa u postkomunističkoj tranziciji Bugarske.

Nekoliko osoba koje su ove godine pokušale da kupe glasove kažnjene su uslovnim zatvorskim kaznama i novčanim iznosima, navodi AFP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.