Budva zapala u dugove

Izvor: Politika, 26.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budva zapala u dugove

Vlasnicima izuzetog zemljišta i izvođačima radova duguje se oko deset miliona evradok investitori opštini treba da plate tri puta više

Budva – Najbogatija opština u Crnoj Gori grca u dugovima. Opštinski budžet trenutno je u minusu za oko deset miliona evra.

– Situacija je trenutno teška ali panici nema mesta, ističe gradonačelnik Budve Rajko Kuljača. – Opštini se duguje tri puta više i već za dva do tri meseca kasa će biti puna. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << I u ovako teškoj situaciji uspevamo da obezbedimo primanja za naše i radnike javnih preduzeća i za sada sve službe u opštini normalno funkcionišu.

Lokalna uprava duguje najviše vlasnicima zemljišta koje je izuzeto radi gradnje važnih objekata na području Budvanske rivijere. Dosta novca duguje se i izvođačima radova na infrastrukturnim i drugim objektima,od kojih mnogi još nisu završeni.

– Razni investitori, među kojima su i vlasnici hotela i drugih turističkih, poslovnih i stambenih objekata, duguju velike iznose za komunalije. Napravili smo strategiju prema kojoj u naredne dve,tri godine treba da namirimo dug od 30 miliona evra, ističe Kuljača.

Priznajući da se ove jeseni mnogo manje gradi nego lane u isto vreme,što je rezultat globalne finansijske krize, prvi građanin Budve naglašava da veliki investitori koji su ranije najavili dolazak nisu odustali. Budva je u međuvremenu usvojila važne urbanističke planove, neki će biti na snazi za mesec, dva tako da investitori neće čekati kao ranije na dobijanje potrebnih papira za start. Već od januara se očekuju novi građevinski zahvati. Na lokaciji u Reževićima Kempinski početkom naredne godine treba da započne radove na gradnji hotelskog kompleksa, ruska „Miraks grupa”,k oja ove nedelje dobija građevinsku dozvolu, nastavlja radove na kompleksu Zavala i tokom naredne godine gradiće hotel na tom rtu koji će podsećati na „Jedro” iz Dubaija, „Trejdjunik” uveliko gradi Tržni centar u centru Budve. Od novih i starih investitora u opštinsku kasu će se sliti veći iznosi na ime komunalija.

Divlja gradnja je prilično suzbijena zahvaljujući novom zakonu koji je tretira kao krivično delo. Vlasnici mnogih objekata koji su sagrađeni bez dozvola platiće komunalije nakon što im nekretnine budu legalizovane.

–U narednom periodu akcenat smo stavili na rešavanje dva ključna problema: regulaciju otpadnih voda i izgradnju spalionice čvrstog otpada. Bez ta dva kapitalna objekta nema daljeg razvoja turizma. Pitanje vode će naredne godine u potpunosti biti rešeno sa završetkom prve faze regionalnog vodovoda Skadarsko jezero–Primorje. Uz postojeće količine koje se dobijaju sa lokalnih izvorišta i iz mora preko fabrike za desalinizaciju, Budva će obezbediti 600 litara u sekundi, što znači da nestašica više neće biti, kazao je Rajko Kuljača.

-----------------------------------------------------------

Brena na Trgu slikara

Budva – Budva i ove godine nastavlja tradiciju započetu 2000. godine. Naime, meštani i gosti, koji se očekuju u većem broju, dočekaće na Trgu slikara ispred zidina starog grada Novu godinu. U najluđoj noći prisutne će zabavljati Lepa Brenačija je ponuda bila veoma korektna.

– Mogu samo reći da će njen nastup biti 40 odsto jeftiniji nego što je koštalo prošlogodišnje slavlje,rekao je gradonačelnik BudveRajko Kuljača.

U vreme novogodišnjih praznika u Budvi će nastupati i hrvatska zvezda Boris Novković kao i crnogorski pevači.Opština i TO Budva obezbediće po 50.000 evra za ceo program, a očekuje se novac i od sponzora.U Budvi će tokom zime raditi više hotela.

Savo Gregović

[objavljeno: 27/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.