Budućnost medija - trka s društvenim mrežama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2018, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budućnost medija - trka s društvenim mrežama

Budućnost medija u eri digitalizacije i sve veće dominacije društvenih mreža koje preuzimaju i ulogu informisanja, po oceni stručnjaka za komunikacije, brendiranje i marketing okupljenih u Portorožu na konferenciji SEMPL o medijskim trendovima, zavisi pre svega od njihove sposobnosti da se prilagode zahtevima vremena.

"Društvene mreže svojom brzinom preuzimaju medijski prostor, a to je posledica i njihove multifunkcionalnost", a opstaće oni mediji koji se prilagode novim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potrebama tržišta, ali samo držeći se onoga što najbolje znaju da rade, kaže za Tanjug Robert Čoban, direktor Color Press grupacije.

On podseća da se savremeni mediji suočavaju s problemom dvostruke konkurencije, kakvi su Gugl i pametni telefoni, ali i s padom zarada u medijskom sektoru od 2008. godine, kada je počela ekonomska kriza.

"Tada je samo u Srbiji trostruko opala proizvodnja i prodaja štampanih medijskih sadržaja", kaže Čoban i ukazuje da je danas jedino rešenje traženje novih biznis modela.

Andrea Malgara iz Mediaplus Grupacije, najveće nezavisne medijske agencije u Nemačkoj, skreće pažnju da društvene mreže omogučavaju konzumiranje više medijskog sadržaja zbog toga što koriste digitalne platforme koje su pristupačnije savremenoj publici, i upućuje na značaj video sadržaja za opstanak medija.

On smatra da je video najprihvatljiviji za mladu populaciju i savremene konzumente medijskog sadržaja, jer drži pažnju, pobuđuje emotivnu reakciju, dugo ostaje u memoriji ljudi i po tome je medijski unikatan.

"Zato su se društvene platforme i odlučile za video forme u svojoj ponudi", kaže Malgara.

Kada je reč o opstanku klasičnih medija, on konstatuje da su televizije i dalje popularne, jer čine pojedince prepoznatljivim i popularnim, ali smatra da se i televizije moraju transformisati kako bi, s jedne strane, bile dostupnije na digitalnim platformama, a s druge, ekonomski održive".

Britanski stručnjak za medije Din Donaldson skreće pažnju na to da je najveći izazov za savremene medije - kako proizvesti sadržaj za koga će biti zainteresovani korisnici, a potom i pronaći "adekvatnu platformu koja će omogućiti da taj sadržaj bude brzo i lako dostupan".

Donaldson takođe kao problem vidi i lažne vesti koje su sve više prisutne na društvenim mrežama i koje, prema njegovim rečima, mogu da dovedu korisnike "do ivice ludila u proverljivost njihove istine".

Međutim, Robert Čoban smatra da koliko su društvene mreže doprinele brzom širenju lažnih vesti, toliko su uticale da takve vesti budu još brže opovrgnute.

U svakom slučaju, on smatra da budućnost standardnih medija zavisi od sposobnosti njihove transformacije i prilagođavanja.

"Opstaće, ako govorimo o dnevnim novinama, o televizijama i o magazinima, mediji koji budu našli nove biznis modele, ali isključivo biznis modele koji su vezani za materiju koji oni poznaju, poput rešenja koje je pronašla Color Press grupacija kada je 2013. godine počela sa organizacijom tematskih konferencija i tematskih iventa s kojima se bavimo od 2016", kaže Čoban.

Danas se konferencija SEMPL, na kojoj je učestvovalo oko 1.200 stručnjaka iz oblasti komunikacija, marketinga, medija, završava, a za kraj su dodeljene i brojne nagrade najboljima u PR strategiji, tehnološkom pristupu, upotrebi digitalne tehnologije, društvenoj medijskoj kampanji, najboljem medijskom formatu, medijskom menadžeru…

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.